Vartalon kiinteytys ja muotoilu
Vartalon ulkomuotoon voi lähtökohtaisesti vaikuttaa ravitsemuksella, liikunnalla ja yleisellä terveydentilalla. Joskus kuitenkin perimä tai eletty elämä voivat muuttaa vartaloa omasta esteettisestä silmästä eriävään suuntaan, jolloin apua voidaan saada vartalotoimenpiteistä. Tässä artikkelissa KC Clinicin johtava lääkäri plastiikkakirurgi Heikki Kupi esittelee vartalotoimenpiteiden mahdollisuudet, hoitopolut, riskit ja trendit.
Yleisimmät vartalotoimenpiteet
Yleisin vartalotoimenpide on rasvaimu, jota on neljä eri vaihtoehtoa laitteen tai tekniikan mukaan:
-
Perinteinen: tavallisin rasvaimutyyppi. Siinä käytetään ohutta kanyylia tai kärkeä, joka leikkaa ja imee rasvaa. Toimenpiteessä alue pehmennetään ensin nesteellä ja sitten puudutetaan.
-
Vedenpaineavusteinen eli WAL: Ei muuta kovasti perinteistä tekniikkaa, paitsi että nestettä voidaan lisätä myös imun aikana.
-
Moottori- eli voima-avusteinen: Tässä tavassa moottori ohjaa kärkeä, mikä aiheuttaa värinän, joka irrottaa rasvaa tehokkaammin. Tämä onkin siksi maailmalla suosittu tekniikka.
-
Energia-avusteinen: Tässä tekniikassa kärjessä on energiaa, joka hävittää ja/tai tiivistää rasvakudoksia ultraäänellä, laserilla, radiofrekvenssillä tai plasmapohjaisesti. Tässä vaihtoehdossa on kuitenkin vähän enemmän riskejä ja se vaatii enemmän tekijältä. Tämä johtuu siitä, että tekniikka tuottaa lämpöä, eli hoidossa on kudosvaurioriski. Radiofrekvenssivaihtoehdon etuna kuitenkin on löystyneen kudoksen tiivistäminen eli kiinteyttäminen, mitä perinteinen tai WAL-tyyppinen rasvaimu ei tee.
Kehitteillä on jatkuvasti myös lisää yhdistelmähoitoja, joissa rasvaimuun liitetään ihon käsittelyä esimerkiksi ihoa rei’ittävillä tai tiivistävillä hoidoilla. Tämä mahdollistaa hieman kirurgian korvaamista tai sen täydentämistä. Mietimme aina asiakkaan toivotun lopputuloksen ja tilanteen perusteella, mikä on järkevää ja saadaanko paras tulos yhdistelyllä. Rasvaimutyypin valintaan vaikuttavat myös se, paljonko on rasvaa, kudosten löysyys ja mistä alueesta on kyse.
Toiseksi yleisin vartalotoimenpide on abdominoplastia. Se on hyvin perinteinen vatsanalueen kirurginen toimenpide, jossa poistetaan ja kiristetään löystynyt nahkaa sekä usein ommellaan periksi antanut suorien vatsalihasten väli eli erkauma tiiviiksi. Toimenpidettä on tehty jo vuosikymmeniä. Se yhdistetään tyypillisesti eri hoitoihin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Vartalon kiinteytys: mikä sopii eri kehonosille?
Vatsan ja keskivartalon kiinteytys
Vatsan kiinteyttäminen onnistuu parhaiten ajatuksella “energiaa sisälle ja päälle”. Vatsan kiinteytys ja tiivistys voidaan tehdä esimerkiksi energia-avusteisella rasvaimulla eli BodyTitella. Jos haettu efekti ei ole järeä, niin kiinteytystä voi tehdä myös laitehoidoilla, kuten Morpheus8:lla tai Fractoralla. Roikkuvan vatsan kiinteytys taas vaatii tyypillisesti kirurgiaa. Kirurgiaa ja laitehoitoja voi myös yhdistellä.
Erkaantuneet vatsalihakset ja abdominoplastia
Erkaantuneet vatsalihakset tarkoittavat repeämää sidekudosrakenteessa, eli suoria vatsalihaksia yhdistävässä kalvorakenteessa, joka voi johtua painonnoususta, raskaudesta ja rakenteellisesta heikkoudesta. Se voi heikentää vatsalihasten toimintaa, aiheuttaa pullistumaa vatsalihasten välillä, lisätä selkäkipuja ja vaikuttaa vatsaontelon sisäiseen paineeseen, mikä taas voi provosoida ummetusta ja virtsatessa ponnistamisen ongelmia. Erkaantuneet vatsalihakset ovat yleinen ongelma, jota ei aina edes huomaa itse. Ainoa ratkaisu vaivaan on kirurginen vatsan muotoilu, eli abdominoplastia. Tällä saavutetaan kuitenkin pitkäkestoinen ja käytännössä pysyvä lopputulos.
Reisien kiinteytys
Reisien rasvaimu ei ole kovin yleinen toimenpide, sillä reidet ovat aika herkkiä tämän tyyppisille toimenpiteille. Jos rasvaimu tehdään, se on yleensä energiapohjainen. Rasvaimulla tosin ei saa aikaan ihon kiinteytystä, mikä taas voi onnistua paremmin laitehoidolla, kuten Morpheus8:lla. Merkittävien painon vaihteluiden kohdalla reisien ihoa voidaan kiristää tai poistaa kirurgisesti. Siitä jää toki isot pysyvät arvet ja toipuminen voi olla haasteellista, minkä vuoksi toimenpidettä pyritään välttämään. Reisien alueen muotoilua koskien suosittelemmekin ensisijaisena hoitomuotona liikuntaa.
Pakarat
Pakaroiden muotoilussa aiemmin haettiin runsaampaa volyymia esimerkiksi brazilian butt liftillä (BBL) ja pakaraimplanteilla, mutta niistä on alettu luopua. BBL sisältää runsaasti riskejä, ja esimerkiksi rasvan pääsy pakara-alueen suuriin verisuoniin aiheuttaa keuhkovaltimon tukoksen riskin, mikä on hengenvaarallinen. Pakaraimplanttien kanssa haasteita taas ovat erityisen herkästi tulehtuva haava, implantit kapseloituminen, epämukava tunne ja erikoinen ulkonäöllinen lopputulos. Näiden vuoksi myös kansainväliset järjestöt ovat peräänkuuluttaneet sitä, että vain osaavat plastiikkakirurgit tekisivät näitä toimenpiteitä.
Pakaran muotoilussa suositeltavampia ratkaisuja ovat rasvansiirto ja erityisesti trendaava 360-rasvaimu. Rasvansiirrossa täytyy vain muistaa, että kudos heikkenee, jos alueelle siirretään paljon rasvaa. Tällä hetkellä kuitenkin pakaroiden suhteen haetaan huomattavasti maltillisempaa lopputulosta kuin viime vuosina.
Olkavarsien ja allien kiinteytys
Paras hoitomuoto riippuu siitä, onko olkavarsissa löysää ihoa, rasvaa vai molempia. Jos olkavarsissa on rasvaa, niin energia-avusteiset rasvaimut kuten BodyTite ja ArmTite voivat vaikuttaa aika paljon rakenteeseen. Jos rasvaa on paljon, perinteinen rasvaimu auttaa allit pois. Jos löysyys ei ole merkittävää, niin fraktionaalinen RF-hoito, kuten Morpheus8, on hyvä vaihtoehto. Jos kyseessä on löysän iho poisto, turvaudutaan kirurgiaan.
Muuttunut vartalo: ikä, painon muutos ja raskaus
Eri ikäisten suosimat vartalotoimenpiteet
Erityisesti ikä mietityttää asiakkaitamme vartalotoimenpiteiden suhteen. Nuoremmille asiakkaillemme teemme lähinnä rasvaimua. Saatamme muotoilla vartaloa hieman tai tilanteesta riippuen miettiä, voidaanko rasvaa siirtää jollekin muulle alueelle. Tyypillisesti tämä on rinnat tai pakarat. Lantion muodosta riippuen rasvansiirrolla voidaan muotoilla myös pakaroita. Niin sanotulla 360 asteen rasvaimulla saadaan myös yksinään paljon muotoa.
Iäkkäämpien asiakkaidemme kohdalla rasvaimu ei yleensä yksin riitä kiinteytymiseen, sillä kudokset veltostuvat luonnostaan eletyn elämän myötä. Tällöin pohdimme eniten kirurgisia toimenpiteitä. Näistä abdominoplastia on yleisin, johon usein yhdistetään rasvaimu. Abdominoplastia on hyvä valinta silloin, kun tavoitteena on vatsan kiinteyttäminen.
Painon muutos
Kolmas yleinen asiakasryhmämme vartalotoimenpiteissä ovat henkilöt, joilla on ollut isoja painon muutoksia. Tällöin painotus on jälleen kirurgiassa, sillä rasvaimu yksin ei riitä. Roikkuvan vatsan kiinteytys onnistuu parhaiten abdominoplastialla. Mikäli suunnittelet merkittävää painon pudotusta, eli vähintään 10 kilogramman muutosta, tulisi tämä tehdä ennen vartalotoimenpidettä.
Vartalo raskauden jälkeen
Mommy Makeover palauttaa raskautta ja imetystä edeltäneen vartalon. Siihen voivat kuulua esimerkiksi vatsaan kohdistuvat toimenpiteet (niin erkauman hoito kuin kiinteytys), rintojen muodon palauttaminen, selän ja lantion rasvaimu, painon vaihtelun aiheuttamien muutosten korjaaminen ja kevyet kasvotoimenpiteet. Näistä keskivartaloon ja rintoihin kohdistuvat toimenpiteet ovat Suomessa yleisimmät. Voimakkaana trendinä on myös niin kutsuttu 360-rasvaimu, jolla saadaan kaunista ja sopusointuista muotoilua koko vartalon alueelle.
Mommy Makeover on yleinen toimenpide Suomessa. Asiakkaamme tulevat konsultaatioon jopa etukäteen ennen raskautta. Monia kiinnostaa, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja voiko raskauden aikana itse vaikuttaa siihen, miltä näyttää raskauden lopuksi.
Raskausarpiin ei ole ainakaan toistaiseksi yksinkertaista hoitoa. Jos raskausarvet sijaitsevat vatsassa, voidaan alue poistaa kirurgisesti. Muille alueille tätä ei ole tapana tehdä. Venynyttä ihokudosta voidaan tiivistää energioilla ja ihoa rei’ittävillä laitehoidoilla, mutta se ei poista arpia. Raskausarpien ihon väriseksi tatuoiminenkin sisältää omat haasteensa.
Forma V taas on tehokas toimenpide intiimialueen hoitoon.
Vartalotoimenpiteiden hoitopolku
-
Yhteydenotto. Asiakkaamme ottavat meihin yhteyttä tyypillisesti netin tai puhelimen välityksellä. Voit myös laittaa viestiä sähköpostitse tai kotisivujemme chatbotin avulla.
-
Plastiikkakirurgin konsultaatio. Pääset tapaamaan sinua hoitavaa lääkäriä. Konsultaatiossa kartoitetaan toiveesi ja mikä on mahdollista tai järkevää. Plastiikkakirurgisi käy kanssasi myös läpi mitä milläkin vaihtoehdolla voidaan saavuttaa, millaisia riskejä toimenpiteisiin liittyy ja miten toipuminen etenee. Pääset myös kysymään kaikki sinua mietityttävät kysymykset.
-
Valmistautuminen. Toimenpide käydään päätöksen jälkeen huolellisesti läpi kaavakkeiden avulla. Kysymme tarvittavia lisätietoja ja saat tarkat ohjeet toimenpiteeseen liittyen. Ennen toimenpidettä ihon tulisi olla hyvässä kunnossa, eli operoitavalla alueella ei saa olla ihovaurioita tai tulehduksia.
-
Toimenpide. Vartalotoimenpiteet tehdään nukutuksessa tai puudutuksessa leikkaussalissa. Hoitohenkilökunta valmistelee sinut toimenpiteeseen ja pitää sinusta huolta koko operaation ajan.
-
Toimenpiteen jälkeen. Vartalotoimenpiteen jälkeen tilannetta seurataan usein muutaman tunnin ajan. Rasvaimun jälkeen pääset kotiin joko heti tai parin tunnin päästä riippuen sitä, tehtiinkö toimenpide puudutuksessa vai nukutuksella. Abdominoplastian jälkeen tyypillisesti kotiin pääsee seuraavana päivänä, eli ensimmäinen yö vietetään sairaalassa. Ennen kotiin lähtöäsi varaamme myös ensimmäisen kontrolliajan.
-
Ensimmäinen kontrolli: Noin 2–3 viikon päästä tapaat plastiikkakirurgisi uudelleen. Kontrollissa käydään läpi, miten olet toipunut ja otetaan mahdolliset ompeleet pois. Jos mikään toipumisessasi mietityttää, kontrollissa pääset ottamaan asiat esiin kasvokkain. Sinulle varataan myös jälkikontrolliaika.
-
Toinen kontrolli. Tapaat hoitavan lääkärisi vielä uudelleen noin 6 kuukauden päästä. Jälleen varmistetaan, että toipumisesi etenee toivotusti.
Toipuminen
Vartalotoimenpiteestä toipuminen riippuu pitkälti siitä, mitä kaikkea tehdään. Seuraavat ajat ovat viitteellisiä ja sillä taustaoletuksella annettuja, että toipuminen etenee normaalisti.
Rasvaimu (ilman rasvansiirtoa puudutuksella tehtynä): Kevyt työ on sallittua vajaan viikon päästä. Parin viikon päästä saa olla fyysistä ponnistelua ja neljän viikon päästä ei ole rajoituksia. Toimenpiteen jälkeen käytetään muutama päivä antibiootteja ennaltaehkäisevänä hoitona.
Rasvansiirto: Toipuminen mukailee pitkälti rasvaimua. Jos toimenpide on tehty puudutuksessa ja vointi on hyvä, pääsee heti toimenpiteen jälkeen kotiin. Jos taas toimenpiteen aikana on ollut nukutettuna, kotiin pääsee parin tunnin seurannan jälkeen. Molemmissa tapauksissa aikuisen tulee olla saattamassa ja auttamassa kotona. Rasvansiirron jälkeen pitää myös välttää paineen kohdistumista operoidulle alueelle useamman viikon ajan.
Abdominoplastia: Ensimmäinen yö vietetään sairaalassa. Kotiin pääsee seuraavana päivänä aikuisen saattajan kanssa. On tyypillistä, että joudut kulkemaan aluksi etukumarassa. 2–3 viikon päästä kevyt työ on sallittua ja raskas työ kuuden viikon päästä. Tuntemuksia operoidulla alueella voi olla vielä kolmenkin kuukauden päästä.
Lue myös lisää rintatoimenpiteistä toipumisesta ja vartaloalueen laitehoidoista toipumisesta.
Jos toimenpide on tehty vatsan alueelle, käytetään vatsan tukivyötä leikkauksen jälkeen. Sitä pidetään useampi viikko ja se on tarrakiinnitteinen, eli helppo pukea päälle ja ottaa pois. Se auttaa myös kivun hoidossa.
Lopullisen ulkonäön saavuttaminen on kaikissa vartalotoimenpiteissä kuukausien prosessi.
Vartalotoimenpiteiden riskit
Vartalotoimenpiteisiin, kuten kaikkeen kirurgiaan, liittyy omat riskinsä. Riskit myös kasvavat sitä mukaan mitä laajempia toimenpiteitä tai mitä enemmän yhdistelmiä tehdään. Alla on lueteltu tyypillisimmät riskit, joista myös plastiikkakirurgisi keskustelee kanssasi.
Rasvaimu:
-
Mustelmat
-
Turvotus
-
Erilaiset tuntemukset operoidulla alueella, jotka menevät nopeasti ohi.
-
Tulehdusriski. Tämän vuoksi toimenpiteen jälkeen käytetään antibiootteja.
-
Muotoilevana toimenpiteenä rasvaa ei saa poistaa liikaa, jottei kehoon tule muotovirheitä tai kuoppia.
Rasvan siirto:
-
Saadaanko aikaan tarpeeksi muotoa
-
Pakara-alueella operoitaessa on varottava, ettei rasvaa pääse verisuoniin, koska siitä voi seurata keuhkovaltimotukos. Tämä riski voidaan minimoida oikeilla tekniikoilla.
Abdominoplastia:
-
Iso haava alavatsassa
-
Haavan paraneminen
-
Turvotus
-
Mustelmat
-
Jälkiverenvuoto
-
Outo tunne pidempäänkin operoidulla alueella. Navan alle jää tyypillisesti jonkin verran tuntopoikkeamaa.
-
Haavan reunojen kohouma
Pelot vartalotoimenpiteissä
Asiakkaitamme jännittää vartalotoimenpiteissä eniten seuraavat asiat:
-
Nukutus. Osa vartalotoimenpiteistä, kuten abdominoplastia, tehdään nukutuksessa. Rasvansiirrossa suositellaan myös nukutusta, mutta pienellä alueella tai vain vähän rasvaa siirrettäessä puudutus voi olla vaihtoehto. Rasvaimussa valinta riippuu operoitavan alueen koosta ja potilaan sietokyvystä. Nykypäivän nukutus on turvallinen ja ammattilaiset valvovat sinua koko toimenpiteen ajan.
-
Komplikaatiot. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy mahdollisia riskejä. Tämän vuoksi aina toimenpidettä suunnitellessa hoidon toteuttava ammattilainen käy ne kanssasi tarkasti läpi ja miten niitä voidaan ehkäistä. KC Clinicin ammattilaiset tuntevat parhaat käytännöt riskien minimoimiseksi. Tekijämme ovat aina koulutettuja tekemäänsä hoitoa tai toimenpidettä varten.
-
Lopputulos. Asiakkaamme odottavat lopputulosta innolla, joten on luonnollista jännittää, että saavutetaanhan se. Sen vuoksi konsultaatiossa käytävät keskustelut ja oikean hoitomuodon valinta ovat kaiken a ja o. Vartalotoimenpiteissä lopputulokseen voi vaikuttaa myös itse. Vaikuttavin vinkkimme on merkittävien painon muutosten, erityisesti useiden sellaisten, välttäminen parhaan mukaan. Toinen neuvomme on kärsivällisyys tulosten suhteen. Tuloksien näkyminen ja toipuminen ovat yksilöllisiä prosesseja. Toiset ihmiset toipuvat nopeampaa ja näin myös lopputulokset ovat aiemmin nähtävissä, toisilla taas päinvastoin. Lopullinen tulos tulee näkyviin 3–6 kuukautta toimenpiteestä riippuen siitä, mitä on tehty.
Trendit
Isommat kirurgiset toimenpiteet ovat edelleen suosiossa, sillä niitä ei voida ainakaan vielä syrjäyttää ei-kirurgisin menetelmin. Vartalonalueista selvin trendimuutos on pakaroiden muotoilussa, jossa haetaan nykyään maltillisempaa lopputulosta. Maailmalla trendaa nyt myös hoitojen yhdistely, eli esimerkiksi rasvaimun yhdistäminen voimakkaiden energiahoitojen kanssa vaikuttavampien tuloksien aikaansaamiseksi.