Silmäluomileikkaus – monelle tuttu toimenpide

Silmäluomileikkaukset ovat monelle hyvin tuttu toimenpide. Meitä lähestytään usein kahdesta syystä silmäluomitoimenpiteitä koskien: toiset kaipaavat virkeämpää katsetta ja taas toiset kokevat selkeästi raskaista yläluomista olevan toiminnallista haittaa.

Silmäluomileikkaukset ovat vielä monelle miehelle ja naiselle hyvin tiedossa oleva toimenpide. Asiakkaamme lähestyvät meitä usein kahdesta syystä silmäluomitoimenpiteitä koskien: toiset kaipaavat virkeämpää katsetta ja taas toiset kokevat selkeästi raskaista yläluomista olevan toiminnallista haittaa. Tässä artikkelissa tutustut silmäluomileikkauksiin plastiikkakirurgi Heikki Kupin kertomana. 

 

Silmäluomileikkaus lyhyesti 

Silmäluomileikkaus on yleinen operaatio, joka voidaan jaotella kahteen eri tyyppiin: lääketieteellisesti perusteltuihin ja esteettisiin toimenpiteisiin. Lääketieteellisesti perusteltuja syitä ovat muun muassa: 

  • Näkökenttähaitta 
  • Raskas yläluomen rakenne, joka painaa yläluomea 
  • Päänsärky- ja migreenioireilu, mikä voi johtua jatkuvasta kulmien kohottelusta. 

Silmäluomileikkaus voidaan tehdä myös puhtaasti esteettisistä syistä. Esimerkiksi väsynyt ulkonäkö, yläluomien raskaus ja pussittavat alaluomet ovat tyypillisiä syitä tulla vastaanotollemme. Lähes aina näihin liittyy myös toiminnallinen haitta.  

Tyypillinen asiakkaamme silmäluomileikkauksissa on sukupuoleen katsomatta 50 ikävuoden paikkeilla ja siitä ylöspäin, yläikärajaa ei ole. Nuoremmilta korjaamme lähinnä rakenteellista luomen raskautta. Silmäluomileikkauksille on harvoin esteitä. Me KC Clinicilla puntaroimme tarkasti silmäluomileikkauksen tarpeellisuutta. 

 

Yleisimmät silmäluomileikkaukset: roikkuvat luomet tai pullottava olemus 

Silmäluomileikkaukset ovat erittäin yleisiä, varsinkin yläluomen muotoiluleikkaus. Siinä kevennetään ihoa ja löystynyttä lihaskudosta, poistetaan rasvakudosta ja muotoillaan luomia. Se ei ole siis vain “löysän ihon poistoa”, kuten voisi olla helppo kuvitella. 

Alaluomissa yleisin toimenpide on seuraavanlainen: avaus tehdään ripsirajaan, mitä seuraa lihasrakenteen kiristäminen. Alaluomea tiivistetään, muotoillaan ja rasvakudosta ehkä poistetaan. Keskikasvoja voidaan samalla nostaa. Alaluomi on vaativampi operoitava. 

Silmäluomileikkauksessa voidaan leikata veitsellä, laserilla tai radiofrekvenssillä. KC Clinicilla käytämme ensimmäisenä ja viimeisenä mainittuja. Radiofrekvenssillä leikatessa toipuu ehkä hieman nopeammin, mutta eroa eri tekniikoiden välillä ei huomaa vuoden päästä.  

Silmäluomitoimenpide on efektiltään hyvin pysyvä. 5–10 vuoden päästä voimme parantaa vaikutusta tarvittaessa lisätoimenpiteillä. Kudokset toki löystyvät iän myötä ja tulevat luonnostaan raskaammiksi. Tästä syystä voimme tehdä toimenpiteen kahdestikin elämän aikana, mikäli sille löytyy perusteet. 

 

Silmäluomileikkauksen hoitopolku 

  1. Yhteydenotto: Asiakkaamme ottavat yhteyttä meihin netin kautta, soittamalla tai laittamalla sähköpostia. Kysy rohkeasti sinua mietityttävästä asiasta, niin katsotaan miten voimme auttaa. Yksin ei tarvitse eikä kannata jäädä! 
  1. Konsultaatio: Pääset keskustelemaan hoitajan tai plastiikkakirurgin kanssa juuri sinulle sopivista vaihtoehdoista. Jos päätät valita toimenpiteen, siirtyy hoitosi viimeistään tässä kohtaa plastiikkakirurgille. Parhaan vaihtoehdon löydyttyä toimenpide suunnitellaan ja käydään yhdessä läpi. Saat myös tarvittavan ohjeistuksen kotiin. Jos sinulla on lähete, ota se mukaan vastaanotolle. 
  1. Valmistelu: Ennen toimenpidettä käydään vielä yhdessä kaikki tärkeät asiat ja suunnitelma läpi. Hoitoalueen on hyvä olla kunnossa, ja tässä kosmetologi voi auttaa. Erityisen tärkeä osa valmistelua silmäluomitoimenpiteissä on lymfahoito, joka voi nopeuttaa toipumista. Tämä hoito on hyvä tehdä myös toimenpiteen jälkeen. 
  1. Toimenpide: Saat ennen toimenpidettä rentouttavaa lääkettä ja kipulääkettä. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, ellei samalla tehdä jotain muuta toimenpidettä, jonka takia käytettäisiin nukutusta. Toimenpide kestää lyhimmillään noin 45 minuuttia. Ylä- ja alaluomia operoitaessa samalla kerralla toimenpide voi kestää yhteensä parikin tuntia. 
  1. Toimenpiteen jälkeen: Silmäluomileikkauksen jälkeen jäädään vielä pitämään kylmää 30 min operoidulla alueella. Kylmä vähentää jälkiverenvuotoriskiä, turvotusta ja kiputuntemuksia. Tämän jälkeen pääsee saattajan kanssa kotiin selkeiden ohjeiden kanssa. 
  1. Jälkikontrolli: Noin viikko toimenpiteestä näemme uudelleen ja otamme ompeleet pois. Varmistamme samalla, että toipuminen on sujunut onnistuneesti. 
  1. Loppukontrolli: Noin puolen vuoden päästä pidetään vielä loppukontrolli. Arpien kanssa tilanne elää vielä tämänkin jälkeen, mutta muutoin lopputulos ja paranemisen taso ovat hyvin nähtävillä. 

 

Silmäluomileikkauksesta toipuminen 

Ennen toimenpidettä suosittelemme sinua käymään lymfahoidossa 2-3 kertaa. Tämä auttaa sinua toipumisessa. Viimeinen hoitokerta voidaan tehdä juuri ennen toimenpidettä. 

Toimenpiteen jälkeen leikatulla alueella pidetään ensin kylmää. Tämän jälkeen pääset kotiin saattajan ja kattavien kirjallisten ohjeiden kanssa. Suosittelemme jälleen 2-3 kertaa lymfahoitoa toipumisen nopeuttamiseksi. Hoito voidaan toteuttaa sinulle heti toimenpiteen jälkeen. 

Muutaman päivän päästä voit meikata silmien aluetta. Myös mustelmien väri alkaa tasoittua. 

Noin viikon päästä sinulle on sovittu kontrolli. Saat ompeleet pois ja toipumisen suunta tarkistetaan. 

2-3 viikon kuluttua fyysinen rasitus on sallittua, jos olet taipunut normaalisti. 

2–3 viikon päästä, mutta aivan viimeistään muutaman kuukauden kohdalla, tunto palautuu takaisin, jos se on toimenpiteen vuoksi häiriintynyt. 

Puolen vuoden päästä on viimeinen kontrollikäynti, jossa varmistetaan, että kaikki toipumisessasi on mennyt hyvin ja lopputulos on toivottu. 

 

Silmäluomileikkauksen riskit 

Kuten kaikkeen kirurgiaan, myös silmäluomileikkauksiin liittyy riskejä. Niitä ovat muun muassa: 

  • mustelmat 
  • turvotus 
  • jälkiverenvuoto (tämän vuoksi tulee välttää fyysistä ponnistelua toipumisaikana, sillä se nostaa verenpainetta kasvojen alueella) 
  • tuntohäiriöt 
  • arven muodostuminen 
  • alaluomella voi olla kiristyksen tunnetta silmänurkissa 
  • saadaanko haluttu lopputulos 

Silmien kuivuminen on yleistä toimenpiteen jälkeen, joten avuksi otetaan usein kosteuttavat tipat. Katseen tarkentaminen voi tuntua aluksi hieman epäselvemmältä, mutta se menee ohi nopeaa. Arpi pitää myös suojata auringon valolta, jotta se ei pigmentoidu, eli muutu ympäröivää ihoa tummemmaksi. Arpi suojataan niin kauan, kuin se punottaa. Tämä kestää yleensä parista kuukaudesta puoleen vuoteen. Ylikorjauksen riski on erittäin pieni yläluomileikkauksessa. Sen sijaan alaluomileikkauksessa tämä riski on huomioitavaa. 

 

Silmäluomileikkausten pelot 

Asiakkaidemme yleisimmät pelot eivät liity itse asiassa silmän lähellä operointiin tai näkökykyyn, vaan puudutukseen ja siihen, ollaanko operaatiossa silmät auki. Silmäluomileikkauksissa paikallispuudutus on helppo tehdä ja luomien alue puutuu helposti. Hyvin harvoin käytetään sedatoivaa lääkitystä tai nukutusta. Joskus operaation aikana saatetaan testata pieniä asioita silmiä avaamalla, mutta muuten silmät ovat kiinni toimenpiteen ajan. Jos operaatio tehdään laserilla, silloin silmänpinta on suojattu. 

Arpi mietityttää myös toisinaan asiakkaitamme. Silmäluomitoimenpiteissä, erityisesti yläluomileikkauksissa, arpi asettuu ja paranee usein kauniisti. Harvoille valituille sopii alaluomitoimenpiteessä sisäkautta tehtävä rasvan poisto, jolloin arpea ei jää. 

Kipua asiakkaidemme ei tarvitse pelätä, sillä silmäluomitoimenpiteissä ne ovat hyvin inhimilliset. Monet asiakkaistamme käyttävät toimenpiteen jälkeen vain vähän tai ei ollenkaan kipulääkettä. 

 

Silmäluomileikkaustrendit 

Silmäluomileikkausten maailmassa ennen oli selvästi muotia jättää yläluomelle hieman kuoppamaisempi olemus. Tämä on kuitenkin pitkälti jäänyt, ja nykyään saatetaan jopa lisätä rasvaa yläluomelle pulleamman olemuksen saavuttamiseksi. Tämä on yksi ulkonäöllisistä trendeistä. Nykyään mietitään kuitenkin hyvin yksilöllisiin piirteisiin sopivaa ratkaisua. 

Yläluomileikkaukset eivät ole kuitenkaan katoamassa, sillä kirurginen vaihtoehto on edelleen tehokkain. Markkinoille on kuitenkin tullut ei-kirurgisia vaihtoehtoja, jotka perustuvat voimakkaiden energiamuotojen, kuten radiofrekvenssin, plasman ja laserin, tiivistävään vaikutukseen. Nämä hoitomuodot voidaan toki myös yhdistää kirurgiaan.  

Yleisin yhdistelmähoito silmäluomileikkauksen kanssa on botuliinihoito, jolla tehdään pieni nosto silmäkulmaan. Silmäluomileikkausten kanssa yhdistellään usein myös kosmetologien tekemiä hoitoja. 

Energiakärkiä voidaan myös viedä kudosten sisään. Yhdistämällä tällainen hoitomuoto, eli AccuTite, silmäluomileikkaukseen, voidaan saada hyvin tehokkaita tuloksia. AccuTiten kohdalla analysoimme kuitenkin tarkkaan, että kenelle se sopii. 

 

Vaihtoehtoiset toimenpiteet katseen kirkastamiseksi 

Katsetta ja silmien alueen ilmettä voidaan virkistää myös ei-kirurgisilla toimenpiteillä tai muihin kuin luomiin kohdistuvalla kirurgialla. Tässä esimerkkejä: 

  • Energialla tiivistys, eli kauppanimeltään AccuTite. Tämä ei-kirurginen laitehoito sopii parhaiten lievempiin muutoksiin.  
  • Kyyneluran täyttö täyteaineilla 
  • Rasvansiirto 
  • Otsan, kulmien tai keskikasvojen nostaminen 
  • Kosmetologin tekemä pigmentointi 
  • Meikkaaminen 

Ryppyihin silmäluomileikkauksilla on aika vähän vaikutusta, vaikka alaluomileikkaus voi häivyttää joskus alaluomen juonteita. Ryppyjen hoitoon sopivat kuitenkin paremmin injektio– ja laitehoidot. 

 

Silmäluomileikkaus hinta 

Jos olet kiinnostunut toimenpiteen rahallisesta puolesta, hinnastomme antaa osviittaa. Lääketieteellisestä syystä tehdyn toiminnallisen ongelman korjaaminen on arvonlisäveroton toimenpide. Kela-korvaukset silmäluomitoimenpiteissä ovat jääneet pois vuonna 2023. 

 

Kaipaatko lisätietoja? 

Hienoa, että luit artikkelin tänne asti! Täältä löydät lisäluettavaa silmäluomitoimenpiteistä. 

Voit myös avata KC Clinicin Kauneustilin, jonka avulla saat 12 kk korotonta maksuaikaa hoidollesi. 

Vastaamme mielellämme, jos sinulle jäi kysyttävää silmäluomileikkauksista. Jos haluat varata ajan konsultaatioon tai toimenpiteeseen, tee se tästä: 

Nettiajanvaraus  

Muissa tapauksissa ota yhteyttä meidän asiakaspalveluumme: 

Puh. 020 757 11 50 

asiakaspalvelu@kc-clinic.fi 

Seuraa meitä somessa kuullaksesi ajankohtaisista asioistamme: @kcclinic 

Instagram 

Facebook 

TikTok 

Liity kauneuspiiriläiseksi

Saat -10 % alennuksen botuliini- ja täyteainehoidoista. Kauneuspiiriläisenä tiedät asioista aina ensimmäisenä ja saat parhaat edut sähköpostiisi.

Artikkeli

Aknen oireet ja hoito

Akne on hyvin yleinen ihosairaus, josta monet kärsivät jossain elämänvaiheessa. Se voi esiintyä eri ihoalueilla, kuten kasvoilla tai selässä. Aknea voidaan hoitaa tehokkaasti, jolloin se jää vain tiettyyn elämänvaiheeseen.

Tässä blogitekstissä tutustut aknen oireisiin ja hoitomahdollisuuksiin.

Lue lisää »
Plastiikkakirurgian trendit 2025
Artikkeli

Plastiikkakirurgian trendit vuonna 2025 

Vuoden 2025 plastiikkakirurgia on luonnollista, yksilöllistä ja kehittynyttä. Terveen, omannäköisen kauneuden vaaliminen on monille tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.

Plastiikkakirurgia ei enää tähtää vain ulkoisiin muutoksiin, vaan se pyrkii tukemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lue lisää »

Yhteydenottolomake

Liity kauneuspiiriläiseksi

Saat -10 % alennuksen täyteaine- tai botuliinihoidosta. Kauneuspiiriläisenä tiedät asioista aina ensimmäisenä ja saat parhaat edut sähköpostiisi.