Parempi iho tai kaipuu kiinteyteen? Laitehoidosta on moneen, sillä energiamuotoja ja laitteita on kehitetty viime vuosikymmeninä runsaasti eri tarpeisiin. Laitehoidot ovat ideaali ratkaisu sinulle, joka toivot näkyviä muutoksia, mutta haluat välttää veitsen alle menon.
Tässä artikkelissa KC Clinicin johtava lääkäri ja plastiikkakirurgi Heikki Kupi kuvailee sinulle perusteellisesti ja ymmärrettävästi laitehoitojen hyödyt, hoitopolun, riskit ja trendit.
Mikä on laitehoito ja mihin se auttaa?
Laitehoito on plastiikkakirurgiaa kevyempi, mutta silti tehokas esteettinen hoitomuoto, josta löytyy monia eri vaihtoehtoja. Laitehoitojen avulla voidaan erityisesti parantaa ihon laatua tai kiinteyttää veltostunutta ihoa kasvoilla, vartalossa tai jopa intiimialueella. Laitehoidot sopivat laitteesta riippuen seuraaviin toimenpiteisiin:
- juonteiden häivyttämiseen
- aknearpien tasoitukseen
- selluliitin hoitoon
- iholuomien poistoon (vain hyvälaatuisia)
- intiimialueen limakalvojen hoitoon
- kiinteytymiseen esimerkiksi raskauden tai rasvaimun jälkeen
- ihon vahvistamiseen
Lääketieteellisistä vaivoista laitehoito voi olla apu:
- aknen hoitoon
- ruusufinniin
Voit myös kysyä tarkemmin muiden ihosairauksien hoitomahdollisuutta ammattilaisiltamme.
Laitehoito toteutetaan nimensä mukaisesti laitteella, joka on erikoistunut jonkin tietyn esteettisen tai lääketieteellisen kohteen hoitamiseen. Meillä KC Clinicillä hoito voidaan toteuttaa kerran tai sarjahoitona riippuen asiakkaan lähtötilanteesta toiveet huomioiden. Tuloksien näkymisen nopeus riippuu pitkälti siitä mikä laite, teho ja lähtötilanne on kyseessä. Suosittelemme siis asiakkaitamme odottamaan tuloksia rauhassa. Joskus tulokset voivat näkyä välittömästi, esimerkiksi ihon kuntoa parantavissa, mutta ei kudoksiin vaikuttavissa, hoidoissa. Tulokset kehittyvät tyypillisesti viikkojen ja joskus useampien kuukausien aikana. Lopputulemaa voi myös vahvistaa tehostehoitojen avulla.
Laitehoidot voidaan jakaa energiamuodon (laser, RF eli radiofrekvenssi, ultraääni ja plasma) ja vaikutusmekanismin (ihoa rei’ittävät eli fraktionaaliset ja ihon läpi vaikuttavat) mukaan. Radiofrekvenssipohjainen hoito lämmittää ihoa. Se saa ihon luontaisen kollageenituotannon kiihtymään ja rasvasolut pienenemään. Fraktionaalisten hoitojen teho taas perustuu ihoa rikkoviin ominaisuuksiin. Niissä viedään ihon alle erilaisia pieniä kärkiä, jotka siirtävät lämpöenergiaa kudoksiin.
Miksi laitehoito?
Yleisin syy valita laitehoito on se, että asiakkaamme eivät vielä halua tulla isompaan kirurgiseen toimenpiteeseen. Laitehoito on tyypillisesti nopea ja asiakkaan näkökulmasta suhteellisen helppo hoitomuoto, joka ei vaadi juuri toipumisaikaa. Juuri näistä syistä laitehoitojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta.
Laitehoidot ovat asiakaskunnassamme erityisen suosittuja 40–60-vuotiaiden naisten keskuudessa. 60-kesäisenä kudosten reagointikyky hoitoon voi alkaa heiketä, mutta tämä on hyvin yksilöllistä. Asia riippuu myös tietenkin asiakkaan omista tavoitteista.
Nuoremmille asiakkaillemme teemme eniten aknea ja ihoa rauhoittavia ja auttavia laitehoitoja.
Yleisimmät laitehoidot
Fractora – Toimii parhaiten kiinteytykseen, juonteisiin ja arpien hoitoon. Teho perustuu radiofrekvenssiin. Tehdään usein puudutuksella.
Morpheus8 – Uusi hoitomuoto KC Clinicillä! Tämä radiofrekvenssiä hyödyntävä ihoa rei’ittävä hoito on hieman tehokkaampi vaihtoehto kuin Fractora. Hoidosta seuraa hieman rauhallisempi reaktio, sillä se sisältää erityisen suojamekanismin. Morpheus8:lla on saatu alustavasti hyviä kiinteyttäviä tuloksia kasvojen, kaulan ja vartalon alueelle.
ReFacing – Anti-agehoito, joka häivyttää ryppyjä ja pehmentää ihoa. Tämä radioaaltohoito ei vaadi juuri toipumista ja tulokset kehittyvät jopa puoli vuotta.
FaceTite – Kohotus, kimmoisuus ja kiinteys palaavat kasvoillesi tämän hoidon myötä. Se on erityisen suosittu alakasvoille. Lämmittävä radiofrekvenssihoito tehdään usein puudutuksen kanssa.
Forma V – Intiimialueen rakenteita ja vaginan limakalvoja vahvistava hoito.
Ultherapy – Ultraääneen perustuva tehokkain ihoa rikkomaton hoitomuoto. Hoito vaikuttaa ihonalaiskudoksiin satojen pienien ultraäänipulssien avulla. Ne aktivoivat kollageenin tuotantoa ja sidekudosta ja tiivistävät sidekudoksen verkkorakenteita, eli kiinteyttävät hoitoaluetta. Vaikutus ei ole dramaattinen, mutta positiivinen vaikutus ilmenee pari kolme vuotta. Väliin voidaan ottaa tehostehoitoja. Hoito aiheuttaa mahdollisesti turvotusta ja tuntemuksia iholla, mutta toipumista ei varsinaisesti ole. Ultherapyn etuna on se, että ultraäänen avulla on mahdollista seurata, että hoito kohdistuu varmasti oikein.
Hoitopolku
Yhteydenotto. Asiakkaamme ottavat meihin yhteyttä soittamalla, yhteystietolomakkeella tai kotisivuiltamme.
Tapaaminen. Jos sinulle ei ole aiemmin tehty laitehoitoja, niin hoitaja tai lääkäri arvioi yhdessä kanssasi, mikä on juuri sinun tilanteeseesi sopiva ja järkevä laitehoitovaihtoehto. Samalla suunnittelemme yhdessä, yhdistetäänkö laitehoitoa muihin toimenpiteisiin saavuttaaksemme haluamasi tuloksen. Voimme kuitenkin alustavasti varata ajan, jos mielessäsi on jokin tietty laitehoito. Toteutamme hoidon kuitenkin vasta hyvän analysoinnin jälkeen, tai vaihtoehtoisesti saatamme valita sinulle vielä paremmin tilanteesi sopivamman laitehoidon.
Huom! Muista kertoa sinua hoitavalle ammattilaiselle, jos sinulla on hoitoalueella metallia, esimerkiksi murtuman hoidon vuoksi. Metalli voi reagoida laitehoidoissa käytettäviin energiamuotoihin, joten tilanne tulee arvioida aina yksilökohtaisesti.
Valmistautuminen. Ihon tulisi olla mahdollisimman hyvässä kunnossa, kun saavut hoitoon. Aknea koskien sinulla saa olla aktiivista ihomuutosta. Iholla ei kuitenkaan saa olla herpestä, aktiivista ihottumaa tai syöpämuutoksia.
Hoito. Hoidon kesto riippuu hyvin paljon kyseessä olevasta laitteesta ja hoidettavasta alueesta. Kesto voi vaihdella 15 minuutista tuntiin. Osa hoidoista tehdään puudutteen kanssa.
Toipuminen. Laitehoidoista toipuminen on suhteellisen nopeaa. Voit lukea tarkemman kuvauksen seuraavasta kappaleesta.
Jatkohoito. Jos haluat saada laitehoitoa sarjahoitona, tapaamme sovituin väliajoin hoitokertojen yhteydessä. Hoitoväli riippuu käytetystä laitteesta ja ihon tilanteesta. Keskimäärin sarjahoito sisältää 2–3 hoitoa jakautuen 4–6 viikon välein. Syvemmin vaikuttavassa ultraäänihoidossa hoitoväli on puolesta vuodesta vuoteen.
Toipuminen
Laitehoitojen jälkeen toipuminen on suhteellisen nopeaa. Radiofrekvenssipohjaisten hoitojen jälkeen normaaliin elämään voi palata heti. Hoidon jälkeen voi esiintyä punotusta, joka laskee kuitenkin nopeasti.
Fraktionaalisten hoitojen jälkeen voi esiintyä muutaman päivän punotusta ja turvotusta. Fractora ja Morpheus8 jättävät pieniä pistemäisiä täpliä, eli rupea, ihoon jopa pariksi viikoksi. Tyypillisesti tällaisesta laitehoidosta toipuu kuitenkin 3–7 päivässä.
Lue seuraavasta kappaleesta, miten laitehoitojen riskejä voi ehkäistä omalla huolellisuudella.
Riskit
Kuten kaikkiin muihinkin esteettisiin hoitoihin, myös laitehoitoihin liittyy riskejä, jotka tulee etukäteen huomioida. Niitä ovat laitehoitojen tapauksessa esimerkiksi
- Iho- ja kudosvauriot
- Rasvakudoskato
- Lihas- ja hermotoiminnan väliaikaiset häiriöt
Pigmenttihäiriöt, kuten poikkeamat, kertymät ja kadot. Tämä esiintyy kuitenkin lähinnä, jos ihoa ei suojaa auringon valolta ihoa rikkovan hoidon jälkeen. Iho on tällaisen hoidon jälkeen herkkä, ja se pitää ehdottomasti punotusvaiheessa suojata hyvin. Suositus uv-suojaukselle on 4–6 viikkoa.
Laitehoidoissa on myös hyvä huomioida, että laitteet ovat arvokkaita, eli niistä liikkuu markkinoilla myös edullisempia kopioita. Tällaisten kopiolaitehoitojen vaikutukset voivat olla esimerkiksi lievemmät kuin alkuperäisen hoitomuodon tai vaikutuksia ei välttämättä ole tutkittu kunnolla. Tämän vuoksi on hyvä valita niin sanottu originaali hoitomuoto, kuten ultraäänihoidoissa Ultherapy.
Kuka on pätevä tekemään laitehoitoja?
Euroopassa tai Pohjoismaissa ei ole yhtenäistä linjausta tai lainsäädäntöä siitä, kuka saa tehdä kudoksiin vaikuttavia hoitoja. Suomessa laserhoidoilla on tiettyjä rajoitteita, mutta muissa tapauksissa laitehoitoja tekevän tahon ei ole pakko olla edes terveydenhuollon ammattilainen.
Me KC Clinicillä kannustamme laitehoidoista kiinnostuneita ihmisiä tarkistamaan laitehoitoja tekevän henkilön taustat ja pätevyyden. JulkiTerhikki-sivulta löydät esimerkiksi nimen perusteella, onko harkitsemasi henkilö terveydenhuollon ammattilainen. Pyri löytämään myös lisätietoja yrityksen verkkosivuilta hoitoon tarvittavasta pätevyydestä.
KC Clinicillä laitehoitoja tekevät kosmetologi, sairaanhoitaja ja lääkäri. Jotkin kevyimmistä laitehoidoista kuuluvat kosmetologien repertuaariin ja kaikkein järeimmät taas vain lääkärin. Meillä KC Clinicillä hoitoa tekevä ammattilainen valitaan edellisen jaottelun lisäksi sen perusteella, että kuka on kouluttautunut mihinkin hoitomuotoon. Tulevaisuudessa hoitajien tekemät laitehoidot tulevat painottumaan enemmän.
Pelot
Laitehoidoissa asiakkaitamme mietityttää tyypillisimmin, että vaurioittavatko laitehoidot kudosta. Oikein tehtynä ammattilaisen toimesta näin ei ole, mutta riskien mahdollisuus on aina olemassa, vaikka ne ovat harvinaisia.
Asiakkaitamme pohdituttaa myös usein, käyvätkö hoidot kipeää. Suurin osa laitehoidoista on siedettäviä, ja jotkut niistä tuntuvat jopa vain lämpönä tai hierontana. Jotkut hoidoista taas vaativat kivun suhteen hieman enemmän kestävyyttä. Niiden yhteydessä käytetään usein puudutusta.
Suosituimmat yhdistelmähoidot laitehoidon kanssa
Asiakkaillemme on tärkeää, että saavutettua lopputulosta myös ylläpidetään. Suunnittelemme siksi usein laitehoitojen yhdistelmiä muihin hoitomuotoihin. Seuraavat yhdistelmät ovat meidän asiakkaidemme eniten suosimia:
Ultherapy + pistoshoito. Botuliini- tai täyteainehoidon voi tehdä heti samalla käynnillä.
Ihoa rikkova tai energiakärkiin perustuva hoito (Tite-hoidot) + pistoshoito. Kudoksen annetaan toipua 1–3 viikkoa, minkä jälkeen tehdään pistoshoito.
Kasvokirurgia + fraktionaalinen radiofrekvenssihoito. Jälkimmäinen antaa ensimmäiseen lisävaikutusta.
Vartalokirurgia + Morpehus8. Jos vartalotoimenpiteen jälkeen toivotaan vielä lisäkiinteyttä, ihoa voidaan käsitellä lisää. Morpheus8 toimii esimerkiksi vatsan ja rintojen ihon kiinteyttäjänä. Kirurgian ja laitehoidon välillä on odotettava kuukausi.
Laitehoitojen uskotaan joskus korvaavan esimerkiksi kasvojenkohotukset, mutta asia ei ole ihan näin. Laitehoidoilla voidaan kyllä siirtää kirurgian tarvetta tai täydentää sen efektiä samalla hoitokerralla tai myöhemmin. Lopulliset vaikutukset eivät siis ole aivan samat. Laitehoidoilla saa tosin ilman kirurgiaakin sellaisia tuloksia, mitä muilla hoitomuodoilla ei ole mahdollista saavuttaa.
Trendit
Tämän hetken laitehoitotrendit keskittyvät erityisesti vartalon muotoiluun.
Intiimialuetta voidaan myös hoitaa vahvistamalla vaginan limakalvojen kuntoa tai kiinteyttämällä sen rakenteita.
Luomien poistossa on myös siirrytty laserilla poistosta pikkuhiljaa laitehoitojen käyttöön. Hyvälaatuisia luomia voi häivyttää radiofrekvenssipohjaisella hoidolla. Luomi niin sanotusti “hiotaan”, jolloin ihon pohja jää ehjäksi. Hoidosta voi jäädä jälki, mutta arpi harvoin. Ihon väri voi hieman poiketa hoitoalueesta, mutta yleensä asiaa ei huomaa alueen parannuttua.
Tämä puhututtaa alan sisällä
Markkinoilla on tällä hetkellä valtavasti uusia energiaan pohjautuvia laitteita ja kehityskaari on ylipäätään hurja. 20 vuotta sitten alalla oli laitehoidoista käytössä lähinnä laser, ja vasta myöhemmin mukaan tulivat radiofrekvenssi, ultraääni ja plasma.
Vaikka laitehoitoihin päädytään pääosin esteettisten lopputulosten vuoksi, myös lääketieteellinen puoli on kehittynyt. Joskus esimerkiksi on huomattu, että esteettisestä hoidosta on myös lääketieteellistä apua tai lääketieteellisestä hoidosta esteettistä hyötyä.
Edullisempia niin sanottuja laitekopioita tutkitaan sillä ajatuksella, että ovatko ne mahdollisesti nykyisiä parempia, millainen elinkaari laitteilla on ja ovatko tulokset pysyviä. KC Clinicillä harkitsemme ja tutkimme siksi tarkasti, mihin kaikkeen uuteen kannattaa lähteä mukaan.
Hyödyllisiä linkkejä laitehoidoista kiinnostuneille
Hienoa, että luit artikkelin tänne asti!
Täältä pääset lukemaan yksityiskohtaisempia kuvauksia radiofrekvenssihoidoistamme.
Jos mietit paljonko toimenpiteet maksavat, hinnastosta saat osviittaa.
Olisitko halunnut kuulla muista ihoa parantavista toimenpiteistä? Lue tästä, miten injektiohoidot voivat kosteuttaa ihoasi tai miten kosmetologi osaa auttaa sinua.
Vastaamme mielellämme, jos sinulle jäi kysyttävää laitehoidoista. Jos haluat varata ajan konsultaatioon tai toimenpiteeseen, tee se tästä:
Muissa tapauksissa ota yhteyttä meidän asiakaspalveluumme:
Puh. 020 757 11 50
asiakaspalvelu@kc-clinic.fi
Seuraa meitä somessa kuullaksesi ajankohtaisista asioistamme: @kcclinic
TikTok