Rintasyöpä

Naisten yleisin syöpä on rintasyöpä, jossa rintakudoksesta löydetään syöpäsoluja. Suomessa todetaan vuosittain yli 15 000 rintasyöpätapausta. Noin joka 8. nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Miesten rintasyöpä on harvinainen: Suomessa todetaan noin 15–20 uutta tapausta vuodessa.

Rintasyövän ilmeneminen alkaa 25. ikävuoden jälkeen ja lisääntyy iän myötä. Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan vuosittaisista rintasyöpätapauksista todetaan noin neljännes ikäryhmissä 25–49-vuotiaat, toinen neljännes ikäryhmissä 50–59 ja noin puolet yli 60-vuotiaiden naisten ikäryhmissä.

Rintasyövän ennuste on parantunut varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Tällä hetkellä noin 89 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Taudin varhaisen toteamisen mammografiaseulontojen avulla – on useissa tutkimuksissa havaittu vähentävän erityisesti yli 50-vuotiaiden naisten rintasyöpäkuolleisuutta. Nuoremmilla naisilla ei vastaavaa vaikutusta ole varmuudella voitu osoittaa.

Mitä tehdä?

Tieto vakavasta sairaudesta on pysäyttävä. Sanalla syöpä on paha kaiku, eivätkä mielikuvat sairaudesta välttämättä vastaa todellisuutta. Sairastuminen tuntuu aluksi epätodelta. Tapahtuuko tämä todella minulle?

Yleistä on erilaisten tunteiden vaihtelu. Tavallista on sairauden kiistäminen, vihaisuus, pelko, ahdistus, suru, masennus, syyllisyys ja yksinäisyys. Ne ovat kaikki täysin normaaleja tunteita juuri sairastuneelle.

Patti rinnassa asiantuntija auttaa.

Syöpä on Suomessa yleinen sairaus, koska väestömme on ikääntymässä. Siihen sairastuu elämänsä aikana joka neljäs suomalainen. Syöpätapausten määrä on nousussa, mutta on lohduttavaa tietää, että Suomessa syövänhoidon tulokset ovat sekä eurooppalaisittain että maailmanlaajuisesti huippuluokkaa.

Suomalaiset syöpäpotilaat selviävät hyvin sairaudestaan. Joissakin syövissä yhdeksän kymmenestä paranee, mutta kaikki syövät eivät ole yhtä hyvin parannettavissa. Syöpä onkin hyvin yksilöllinen sairaus ja yleisnimike yli 200 pahanlaatuiselle kasvaimelle.

Syövästä on mahdollista parantua kokonaan, mutta se on aina tauti, jonka hoitoon täytyy suhtautua vakavasti. Syövän hoito on yksilöllistä, mutta sen perusta ovat joko leikkaus, lääkkeet tai sädehoito erilaisina yhdistelminä.

Syöpähoito koskee kaikkia, olipa syöpä parannettavissa tai ei. Oireenmukaisessa hoidossa sekä loppuvaiheen syövän hoidossa tärkeää on elämänlaadun ylläpitäminen ja kipujen hoitaminen.

Rinnan korjausleikkaukset

Rintarekonstruktio tarkoittaa rinnan uudelleen rakentamista rinnan poiston jälkeen. Puuttuvan rinnan voi rakentaa joko omista kudoksista tai proteesilla eli implantilla.

Rintarekonstruktiot: Selkäkieleke, Implantti, Rasvansiirto, Vatsakieleke

Plastiikkakirurgin kommentti:
’Rinnan puuttuminen voi olla naiselle sekä fyysisesti että henkisesti raskas asia. Epätasapaino voi aiheuttaa hankaliakin niska- ja selkävaivoja. Ulkoinen proteesi saattaa pysyä huonosti paikoillaan, hiertää tai tuntua raskaalta. Avokaulaisista paidoista rinnan puuttumisen huomaa helposti. Psyykkisessä mielessä rinnan puuttuminen voi muistuttaa sairastetusta syövästä ja estää esim. uimahallissa käymistä.
Rintarekonstruktio tarkoittaa rinnan uudelleen rakentamista rinnan poiston jälkeen tai rintasyöpäleikkauksen yhteydessä. Uuden rinnan voi rakentaa joko omista kudoksista tai proteesilla eli implantilla. Omakudoskieleke voidaan ottaa esim. vatsalta tai selästä ja siirtää rintakehälle, jossa siitä muotoillaan uusi rinta. Toistetuilla rasvansiirroilla voidaan myös rakentaa kokonaan uusi rinta.
Käytettävä rekonstruktiomenetelmä valitaan yksilöllisesti potilaan toiveiden, vartalonmuodon ja rintakehän tilanteen mukaan.’
Ulla Karhunen-Enckell, plastiikkakirurgi

Rintasyövän jälkiseuranta

Sovittuja käyntejä on vähän, mutta on tärkeää, että niillä huolehditaan rinnan tai rintojen säännöllisistä kuvantamistutkimuksista.

Mammografiaseurannan tavoitteena on todeta rintasyövän paikallinen uusiminen varhain, koska tällöin voidaan hoidolla saavuttaa vielä pysyvä paraneminen. Toisen rinnan seuranta on samasta syystä tärkeää. Mammografia suositellaan tehtäväksi vähintään kahden vuoden välein koko loppuelämän ajan.

Seurantakäynneillä on tärkeää, että potilas kertoo oireensa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi käden vaivat, kipu, hengenahdistus, yskä, ylävatsaoireet ja päänsärky. Tutkimuksia suunnataan oireiden ja lääkärin vastaanotolla tekemien löydösten perusteella.

Seurannassa tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten potilas on psyykkisesti sairaudestaan toipunut ja antaa hänelle tukea ja tietoa.

Rintasyövän jälkiseurantaan.

Rinnanpoistoarven päähän voi olla jäänyt ylimääräistä ihopussukkaa ja rasvaa, jotka haittaavat liiveissä. Tällaisen pussukan eli koirankorvan voi poistaa paikallispuudutuksessa.

Jos arven seudussa on iho rypyssä tai ylimääräistä ihoa, saattaa ulkoisen proteesin pitäminen olla hankalaa. Ihoa voidaan poistaa tai arpea oikaista paikallispuudutustoimenpiteellä.

Rinnanpoistoarven kipua helpottaa rasvansiirto pehmentämällä arpea ja paksuntamalla ihonalaiskudosta.

Säästävästi leikatun rinnan korjaaminen

Rinnan muoto ja koko saattavat kärsiä rintasyövän vuoksi tehdyn rinnan osan poiston ja sädehoidon myötä. Rinnassa voi olla kuoppa tai kurova arpi. Rinta voi olla toista pienempi tai nännin paikka voi olla siirtynyt. Arpi saattaa olla kivulias.

Rinnan muotoa ja kokoa voidaan korjata rasvansiirrolla, joka myös pehmentää arpia ja sitä kautta helpottaa arvesta mahdollisesti johtuvaa kipua. Sädehoidon vuoksi rasvasiirre ottaa rintaan yleensä huonommin kiinni kuin terveeseen rintaan ja siksi rasvansiirtoja tarvitaan pääsääntöisesti useampi kuin yksi. Arpikipua helpottamaan riittää tosin usein yksi siirto.

Rintojen kokoeroa on mahdollista korjata tervettä rintaa pienentämällä. Myös silikoni-implantteja käytetään kokoeron korjaamiseen, mutta silloin on syytä muistaa normaalia suurempi kapseliriski.

Ulla Karhunen-Enckell on rintasyövän hoitoon erikoistunut plastiikkakirurgi.

Ajanvaraus

Plastiikkakirurgi Ulla Karhunen-Enckell vastaanoton ajanvaraus ainoastaan sähköpostilla asiakaspalvelu@kc-clinic.fi tai puhelimitse 020 757 11 50.

Kiinnostuitko? Kysy lisää.

Kiinnostuitko? Kysy lisää.

Ole hyvä ja anna tietosi. Olemme Teihin yhteydessä pikaisesti!