Silmäluomileikkaus on tavallisin keski-ikäisille tehtävä plastiikkakirurginen toimenpide. Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen suunnittelee aina leikkaava kirurgi vastaanottokäynnin yhteydessä.
Katso tästä video toimenpiteestä
Katso tästä asiakkaan kokemuksia toipumisesta
Tavallisin plastiikkakirurginen leikkaus on yläluomien leikkaus eli yläluomea muotoileva toimenpide (blepharoplastia). Taustalla on useimmiten raskaalta tuntuvat ja näyttävät yläluomet, jotka aiheuttavat jo toiminnallisenkin haitan. Usein pyritään kompensoimaan tilannetta jännittämällä kulmakarvoja ja otsaa nostavaa lihaksistoa, mikä saattaa aiheuttaa rasitusoireistoa tälle alueelle.
Yläluomileikkaus voidaan tehdä pelkästään löysää ihoa poistamalla, mutta parhaimman avun saa, jos ihon lisäksi poistetaan alla olevaa löysää lihasta, muotoillaan alla olevaa rasvakudosrakennetta ja muotoillaan silmäluomen poimu. Näin yhdistyy sekä toiminnallinen hyöty että ulkonäöllinen tulos parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, mutta on mahdollista tehdä myös suonen kautta annettavassa lisälääkityksessä (iv-sedaatio) ja paikallispuudutuksessa. Nukutus tulee kyseeseen lähinnä, jos tehdään muita nukutusta vaativia toimenpiteitä samassa yhteydessä.
Teknisesti silmäluomileikkaus voidaan tehdä monella eri järjestelmällä. Edelleen paljon käytetään veistä ja leikkaavia saksia, samoin leikkaavaa laseria. Omassa toiminnassamme olemme käyttäneet jo lähes 10 vuoden ajan radiofrekvenssiveistä eli korkeataajuusveistä. Kyseisellä menetelmällä voidaan leikkaus tehdä todella tarkasti ja vähäisemmin mustelmin sekä turvotuksin ja myös arvenmuodostus on vähäistä RF (radiofrekvenssi) kirurgiassa.
Edelleen kuitenkin teknologian kehittymisestä huolimatta mustelmia ja turvotuksia tulee. Mustelmien muodostumista voidaan vähentää kylmähoidolla, mustelmavoiteella ja levolla. Turvotuksiin voidaan kylmän ja levon lisäksi vaikuttaa imunestekiertoa tehostavilla hoidoilla (lymfaterapia), jolla on häivyttävää vaikutusta myös mustelmiin. Hyvällä kosmetiikalla ja aurinkolaseilla päästään jo muutaman päivän kuluttua leikkauksesta kotiseinien ulkopuolelle.
Haavan paraneminen harvoin on yläluomileikkauksessa ongelma. Ompeleita pidetään noin viikon ajan. Mustelmien ja turvotusten näkyminen on yksilöllistä ja kestää 1-3 viikon ajan. Lopputuloksena on virkeämpi katse ja arpikin häipyy viikkojen kuluessa niin että sitä on vaikea myöhemmin huomata.
Yläluomileikkaukseen voi yhdistää alaluomen toimenpiteitä, muita kasvojen tai vartalon alueen leikkauksia tai kasvojen alueen pistoshoitoja sekä ihon käsittelyhoitoja. Usein tehdään kulmakarvoja tai otsaa kohottavia hoitoja samassa yhteydessä. Kustannukset riippuvat valitusta menetelmästä (pelkkä löysän ihon poisto, perus silmäluomileikkaus, laaja yläluomen alueen leikkaus) ja yhdistetäänkö muita hoitoja yläluomileikkaukseen. Hinnastosta löydät tarkemmat tiedot.
Tekniikka
Käytössämme on radiofrekvenssi (RF)- eli korkeataajuusveitsi. Järjestelmässä on monta erilaista kärkeä ja silmäluomileikkauksessa käytetään ohutta leikkaavaa lankaa ja teräväkärkistä leikkaavaa ja hyydyttävää kartiota. Energian vaikutus on paikallinen, joten erillisiä silmän pinnan suojia ei tarvita.
Leikkauksessa käydään silmän pinnan ärsytystä vähentävää tippapuudutusta ja ihon alle laitettavaa paikallispuudutetta (adrenaliinilla tehostettua lidokaiinia).
Poistettava iho merkataan väriaineella ja piirroksen mukaisesti iho avataan leikkaavalla RF-langalla. Varsinainen löystyneen ihon ja alla olevan ohuen lihaskudoksen poisto tapahtuu RF-kartiokärjellä. Molemmissa vaiheessa syntyy jonkin verran savukaasua, kuten laserleikkauksessakin. Savukaasun poistosta huolimatta nenä kyllä huomaa savun hajun.
Lopuksi poistetaan tai tiivistetään rasvakudosta eri kohdista RF-energialla eri järjestelmin. Useimmiten asetetaan luomipoimua muotoilevat ohuet ompeleet ja lopuksi yleensä jatkuvalla erittäin ohuella ompeleella suljetaan haava vielä hieman muotoillen ommeltekniikkaa hyväksi käyttäen. Ulkonurkkaan haavan päälle tulee ihoteippaus tukemaan tiukempaa kohtaa ja peittämään näkyviä langanpäitä.
Leikkauksen jälkeen tulee silmien päälle kostea sidos sekä kylmäpakkaus tai vastaava vähentämään välittömästi turvotusta ja mustelmaa sekä mahdollista leikkauksenjälkeistä verenvuotoa. Seurannan (1-2 tuntia) jälkeen kotiutetaan ohjeiden kanssa. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua osaavalla hoitajalla tai leikkauksen tehneessä yksikössä. Jälkitarkastus 3-6 kuukauden kuluttua.
Perinteinen alaluomileikkaus:
Alaluomen suhteen hoitovaihtoehdot poikkeavat huomattavasti yläluomen ongelmien hoidosta, jossa lähes aina päädytään kirurgiseen ratkaisuun. Alaluomen ulkonäköön vaikuttavat monet rakenteelliset asiat: ihon laatu, ihon löysyys, alla olevien rakenteiden löysyys/kiinteys, rasvakudoksen rakenne, poskipään rakenne pehmytosien ja luurakenteen suhteen sekä silmäkuopan rakenne.
Meillä alaluomileikkauksessa apuna käytetään RF-järjestelmää, jonka etuina tehokkuus, nopeus, ylivoimaiset tulokset, kudosystävällinen, käsitellyt alueen paranevat nopeasti, parempi kontrolloitavuus ja turvallisuus tietokone seurattavuuden vuoksi.
Subkonjunktivaalinen alaluomileikkaus:
Pullottavaa alaluomea voidaan hoitaa pelkästään luomen sisäkautta tehdyllä kudosten käsittelyllä (subkonjunktivaalinen blefaroplastia) RF-järjestelmällä. Kyseisestä menetelmästä ei jää näkyvää arpea. Usein kuitenkin ripsireunan kautta tehdyllä avauksella päädytään alaluomileikkaukseen, jossa lähtötilanteesta riippuen muotoillaan, tuetaan ja poistetaan kudosrakenteita.
Toipuminen ei haittaa normaaleja kotiaskareita eikä ulkoilua, on kuitenkin hyvä ottaa rauhallisesti muutaman päivän ajan. Ompeleiden poisto tapahtuu klinikallamme noin 5-7 päivän kuluttua. Samassa yhteydessä tapaatte myös toimenpiteen suorittaneen kirurgin. Käynti on maksuton. Mustelmat haihtuvat ja turvotus laskee yleensä noin viikon kuluessa. Niiden ehkäisemiseksi kannattaa aloittaa mustelmavoiteen käyttö hyvissä ajoin, jo muutamaa viikkoa ennen toimenpidettä. Lisäksi lymfaterapiahoitoa on suositeltavaa ottaa ennen ja jälkeen toimenpiteen. Suositeltavista hoitotuotteista sekä jälkihoidosta saa aina lisää tietoa lääkärin vastaanoton yhteydessä.
Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen suunnittelee aina leikkaava kirurgi vastaanottokäynnin yhteydessä.
Kirurgista hoitoa voidaan laajentaa poskipään kudosten nostoon sekä muihin kasvojen keskiosia nostaviin/tukeviin toimenpiteisiin. Monesti alaluomileikkaus yhdistetään kasvojen kohotustoimenpiteisiin tai yläluomileikkaukseen.
EyeTite/LidTite
EyeTite/LidTite on ihonalainenkiinteytys järjestelmä, joka on uusimpia innovaatioita huippusuositun BodyTiten tekijöiltä. EyeTite toteuttaa samaa radiofrekvenssienergia teknologiaa kuin edeltäjänsä Bodytite. EyeTite kiinteyttää ja nostaa painuvia ja ruikkuvia ylä- ja alaluomia, lisää ihon ja kudosten kimmoisuutta.
Omaamme pitkän kokemuksen BodyTite järjestelmän käytössä. Järjestelmä on ollut klinikallamme aktiivi käytössä jo vuodesta 2009 alkaen, ensimmäisenä Suomessa.
EyeTite tehdään paikallispuudutuksessa ja kotiin pääsee välittömästi toimenpiteen jälkeen. Tuloksia on nähtävissä heti toimenpiteen jälkeen ja muutaman päivän kuluessa, kuitenkin lopulliset tulokset näkyvät 3-6 viikon kuluessa ihon uuden kollageenin muodostuessa, turvotuksen laskiessa ja mahdollisten mustelmien poistuessa.
Silmäluomien virheasennot ja silmäluomivaivat
Rakenteelliset syyt, ikä sekä eräät sairaudet saattavat vaikuttaa monin tavoin ala- ja yläluomien lihaksiin ja ihoon. Ongelma on usein vain kosmeettinen, mutta joissakin tapauksissa ongelma voi haitata näköä ja aiheuttaa silmien ärsytyksestä johtuvia muita ongelmia.
Riippuluomi eli ptoosi
Riippuluomi eli ptoosi tarkoittaa yläluomen riippumista normaalia alempana. Lihasten heikentyessä iän myötä myös yläluomet voivat alkaa riippua. Erilaiset silmävammat, neurologiset ongelmat ja sairaudet (kuten diabetes sekä hermoihin ja lihaksiin liittyvä myastenia gravis) voivat edesauttaa tätä ongelmaa.
Vaikka yläluomien riippuminen on useimmiten vain kosmeettinen ongelma, voi se kuitenkin haitata myös näköä, mikäli riippuva luomi peittää mykiön osittain tai kokonaan. Ennen kuin vaivaa yritetään hoitaa, on vaivan syyn selvittämiseksi syytä tehdä lääkärintutkimus.
Kirurgista korjausleikkausta voidaan harkita, mikäli riippuva luomi häiritsee esteettisesti tai haittaa näköä, eikä johdu hoidettavissa olevasta sairaudesta. Riippuluomen korjausleikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä poistetaan ylimääräistä kudosta ja kohotetaan silmäluomea. Sairausvakuutus korvaa toimenpiteen vain, mikäli riippuluomi haittaa näköä. Silmäkirurgiaan erikoistunut plastiikkakirurgi voi arvioida, onko tästä kysymys.
Blefarokalaasi
Blefarokalaasi on samankaltainen vaiva kuin riippuluomi, mutta silmäluomen sijaan vain silmäluomien iho alkaa riippua. Kun iho menettää joustavuutensa ja kimmoisuutensa, kehittyy uusia ihopoimuja, jotka alkavat riippua silmäluomien päällä. Myös lihasten löystyminen voi aiheuttaa ihon riippumista. Riippuva iho saattaa peittää näkökentän yläosan sekä osan mykiöstä ja näin haitata näköä.
Blefarokalaasi voidaan korjata kirurgisesti blefaroplastialla eli silmäluomien muovausleikkauksella. Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Sairausvakuutus korvaa toimenpiteen vain, mikäli blefarokalaasi haittaa näköä. Silmäkirurgiaan erikoistunut plastiikkakirurgi voi arvioida, onko tästä kysymys.
Luomenreunan uloskääntymä eli ektropium
Luomenreunan uloskääntymä eli ektropium kehittyy, kun alaluomi veltostuu ja kääntyy ulospäin. Alaluomen lihasten heikentyessä luomi menettää kosketuksensa silmämunaan Tästä johtuen, alaluomen reuna paksuuntuu, ala- ja yläluomi eivät enää kosketa toisiaan silmien ollessa suljettuna. Silmässä voi ilmetä myös runsasta kyynelvuotoa. Kun sarveis- ja sidekalvo ovat jatkuvasti paljaana, saattaa niissä ilmetä haavautumista, punoitusta ja ärsytystä.
Lievissä tapauksissa hoidoksi riittää säännöllinen tekokyyneleiden käyttö, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Myös muovisten silmäsuojusten käyttö yöllä saattaa olla tarpeellista, jotta silmät pysyvät riittävän kosteina.
Mikäli oireet tai ulkonäkö häiritsevät voimakkaasti, voidaan luomireunan uloskääntymä korjata kirurgisesti. Korjaustoimenpiteessä kiinteytetään alaluomea ja kiristetään sitä ympäröiviä lihaksia ja pyritään näin varmistamaan alaluomen lepääminen lähempänä silmämunaa.
Luomenreunan sisäänkääntymä eli entropium
Luomenreunan sisäänkääntymä eli entropium on tila, jossa alaluomi kiertyy rullamaisesti silmää kohti. Kun alaluomi hankaa jatkuvasti sarveiskalvoa vasten, voi se aiheuttaa ärsytystä, roskan tunnetta, kyynelvuotoa ja näön sumenemista.
Luomenreunan sisäänkääntymä voidaan korjata yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä.
Luomirakkula eli chalazion
Silmäluomeen vähitellen kehittyvä patti voi olla luomirakkula eli chalazion. Luomirakkula esiintyy useimmiten lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Mikäli luomirakkulamainen muutos tulee vanhemmalla iällä, otetaan siitä usein kudosnäyte, jolla varmistetaan, että kyseessä on hyvänlaatuinen muutos.
Usein luomirakkula häviää itsekseen muutamassa kuukaudessa. Jos luomirakkula tai ympäröivä alue tulehtuu, saatetaan hoidoksi tarvita kortisoniantibioottivoidetta. Luomirakkulaa voidaan hoitaa myös lämpöhaudehoidolla sekä luomen puhdistuksella. Joskus pitkään vaivannut luomirakkula, johon erilaiset paikallishoidot eivät ole auttaneet, joudutaan avaamaan kirurgisella toimenpiteellä.
Luomirakkulan kirurginen avaustoimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, lapsille yleensä kevyessä nukutuksessa.
Silmäluomien alueen ihomuutokset
On tärkeää tarkistaa myös silmäluomiaan säännöllisesti, jotta voi havaita mahdolliset kooltaan tai väriltään muuttuneet ihomuutokset. Plastiikkakirurgi voi tutkia muutosta ja arvioida koepalan ottamisen tarvetta.
Tyvisolusyöpä eli basalioomakarsinooma, okasolusyöpä ja melanooma ovat yleisimmät ihosyövät. Ihosyöpä voi ilmetä missä kohtaa kehoa tahansa, mutta sen ilmetessä silmäluomissa, on viisainta kysyä silmäluomikirurgiaan erikoistuneelta lääkäriltä hoidosta, joka säilyttää näön ja antaa parhaan kosmeettisen tuloksen. Plastiikkakirurgi voi poistaa pahanlaatuisen muutoksen ja tarvittaessa rakentaa silmäluomen uudelleen.
Silmäluomitoimenpiteitä klinikallamme tekevät plastiikkakirurgit Heikki Kupi ja Kimmo Tanttula.