Rintojen kohotus leikkauksella

Rintojen muoto muuttuu iän ja raskauksien myötä. Rinnan venytys imetysten myötä on ehkä voimakkain rasite kudokselle (mommy makeover). Samoin kookkaat rinnat roikkuvat iän myötä enemmän. Myös merkittävä painon vaihtelu voi olla osasyynä rintojen roikkumiselle.

Mitä voidaan tehdä valahtaneille tai roikkuville rinnoille?

Tavallisin hoito on rintojen kohotusleikkaus eli mastopeksia. Joskus rintojen muoto voidaan palauttaa silikonisella rintaimplantilla, jolloin rintojen koko suurenee. Voidaan tehdä myös sekä rintojen kohotus että rintojen suurentaminen samassa yhteydessä. Leikkausmenetelmä valitaan kokonaistilanteen mukaan yhdessä sinun ja hoitavan kirurgin kanssa.

Rintojen kohotus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Rintojen kohotusleikkauksessa poistetaan löysää ihoa ja nostetaan rinnan kudosta sekä pienennetään mahdollisesti levinnyttä nännipihaa. Nännipihan ympärille tulee aina arpi ja usein myös tästä suoraan alaspäin rinnanaluspoimuun saakka. Paikallispuudutuksessa tehdyn leikkauksen jälkeen pääset lyhyen seurannan jälkeen kotiin. Nukutuksessakin tehdyn leikkauksen jälkeen päästään yleensä samana päivänä kotiin. Tukiliivejä käytetään ensimmäisen kahden viikon ajan.

Toimenpiteen laajuudesta riippuen toipumisaika on 1-3 viikkoa. Tavallisimmat ongelmat ovat haavan paraneminen alkuvaiheessa ja myöhemmin näkyvät arvet mikäli on arvenmuodostumistaipumus. Pieniä arpikorjauksia ja lähinnä nännipihan muodon korjauksia voidaan joutua myöhemmin tekemään paikallispuudutuksessa 6-12 kk:n kuluttua toimenpiteestä. Arpien ja rintojen pitkäaikainen muoto saavutetaan noin vuoden kuluttua Rintojen kohotuksesta.

Muita menetelmiä

Valahtaneita rintoja voidaan myös korjata ainakin pienessä määrin mm. rintoja kiinteyttävällä rasvaimulla (BodyTite) tai omalla rasvakudoksella (rasvansiirrolla).
Rintojen kohotuksia klinikallamme tekevät plastiikkakirurgit Heikki Kupi, Kimmo Tanttula ja Ulla Karhunen-Enckell.

Toipuminen

Suurin osa toimenpiteistä suoritetaan päiväkirurgisesti, jolloin potilaat voivat palata kotiin toimenpidepäivänä. Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä.

Toimenpiteen jälkeen

Rinnassa voi tuntua arkuutta muutaman päivän ajan toimenpiteen jälkeen, joka on hyvin hallittavissa kipulääkityksellä. Tukisidosta/tukiteippausta käytetään 1-2 viikon ajan. Se vähentää turvotusta rinnassa. Vaikka turvotus laskee huomattavasti ensimmäisten viikkojen aikana, voi mennä kuukausia ennen kuin lopulliset tulokset näkyvät.

Raskasta työtä ja liikuntaa tulisi välttää 3-4 viikon ajan. Ompeleet poistetaan 1-2 viikon kuluttua toimenpiteestä tai ne sulavat itsestään. Ensimmäisen kuukauden jälkeen valtaosa potilaista voivat jatkaa normaalia elämää.

Toimenpiteen jälkeiset plastiikkakirurgin kontrollit

Ensimmäinen toimenpiteen jälkeinen käynti suunnitellaan muutaman päivän kuluttua toimenpiteestä tai ompeleiden poiston yhteydessä, seuraavat kontrollikäynnit ovat yleensä 3 kuukauden ja/tai vuoden kuluttua toimenpiteestä. Tällöin toimenpiteen suorittanut plastiikkakirurgi arvio pitkän aikavälin tuloksia ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin.

Toimenpideasiakkaillemme on aina ympärivuorokautinen puhelinpäivystys.

 

Kiinnostuitko? Kysy lisää.

Kiinnostuitko? Kysy lisää.

Ole hyvä ja anna tietosi. Olemme Teihin yhteydessä pikaisesti!