Rasvaimu

Rasvaimu eli liposuktio on edelleen tavallisin kirurginen menetelmä ihonalaisen rasvakudoksen muokkaukseen. Kuten muutkaan rasvakudokseen vaikuttavat hoidot, rasvaimua ei käytetä varsinaisesti laihdutukseen tai merkittävään painonpudotukseen. Laajimmillaankin rasvaimussa poistetaan rasvaa muutamia litroja eli kyse on nimenomaan vartalon ihonalaisen rasvakudoksen muokkaamisesta.

Rasvaimu alueet

Parhaimmillaan rasvaimu toimii vatsan alueella, jenkkakahvoissa (lumbaalialue) ja reisien ulkosivuilla (ns. ratsupaikat). Toki rasvaimua voidaan tehdä hyvin moneen kohtaan (kasvot, leuanalus, miesten rinnat, olkavarret, selkä, pakarat, reidet, polvien sisäsyrjät, pohkeet), jos ihonalaista rasvakudosta on riittävästi.

Vatsan rasvaimussa poistetaan tasaisesti rasvaa ylä- ja alavatsan alueelta sekä usein samalla muotoilla lumbaalialueita (jenkkakahvat) ja monesti jatketaan käsittelyä selän ja lantio alueelle. Rasvaimu parhaimmillaan toimii, kun rasvakudos on pinkeää ja iho kimmoisaa. Vedenpaineavusteinen rasvaimu (WAL) mahdollistaa melko laajatkin rasvaimut paikallispuudutuksessa vatsan alueella. Samoin alue toimii hyvänä rasvansiirron ottokohtana laajoihin rasvansiirtoihin (rinnat, pakarat).

Rinnakkaishoidot

Aina analysoidaan myös muut rasvakudokseen vaikuttavat hoidot (mm. radiofrekvenssihoidot), jotka saattavat olla riittäviä haluttuun tulokseen tai niillä voidaan aloittaa ja jatkaa rasvaimulla, jos riittävää tulosta ei saavuteta. Parhaimman tuloksen saamiseksi usein yhdistetään eri hoitomenetelmiä ja tehdään kokonaishoitosuunnitelma sekä analysoidaan myös ylläpitohoitojen perusteet.

Kaikessa vartalonmuokkaushoidossa käydään läpi myös omat vaikutusmahdollisuudet (ravitsemus, liikunta, yleinen hyvinvointi), mikä on merkittävää hoitotuloksen kannalta, mutta erityisen tärkeää hoitotuloksen keston kannalta.

Tekniikka

Laitteistona meillä käytettävissä kaikki rasvaimujärjestelmät: perinteinen rasvaimu, vedenpaineavusteinen (Body-Jet, WAL) rasvaimu ja tehokkain, samalla ihoa tiivistävä ja kiinteyttävä rasvaimu (BodyTite, lämpörasvaimu) sekä mekaaninen rasvaimu (power assisted liposuctio- PAL). Pienillä alueilla käytämme perinteistä käsirasvaimua tai perinteistä rasvaimulaitteistoa ja eniten uutta NeckTite- järjestelmää. Laajemmissa rasvaimuissa käytämme BodyTite- järjestelmää usein yhdistettynä mekaaniseen rasvaimuun (PAL). Vedenpaineavusteista rasvaimujärjestelmää (WAL= water assisted liposuctio, Body- Jet kauppanimeltään) käytämme laajojen rasvansiirtojen yhteydessä (rinnat, pakarat).

Yhdistettävät toimenpiteet

Mainittakoon, että rasvaimu monesti yhdistetään moniin toimenpiteisiin ( rintojen pienennys, abdominoplastia eli vatsan muotoiluleikkaus, kasvojen kohotus, sisäreisien nosto, mm.), jotta saadaan parempi muoto tai voidaan pienentää suunniteltua leikkausta.

Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, kipulääkityksessä (sedaatio) tai nukutuksessa. Yleensä kotiudutaan samana päivänä.

BodyTite -rasvaimu ja ihonkiinteytysmenetelmä

Edistyksellistä vartalon muokkausta

Me kaikki pyrimme näyttämään ja tuntemaan olomme parhaimmaksi mahdolliseksi. Terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat tärkeitä kulmakiviä pitääksemme linjamme kunnossa, mutta joskus se ei ole tarpeeksi. Sinulle vastaus voi olla BodyTite.

Omaamme pitkän kokemuksen BodyTite järjestelmän käytössä. Järjestelmä on ollut klinikallamme aktiivi käytössä jo vuodesta 2009 alkaen, ensimmäisenä Suomessa.

BodyTite on uudentyyppinen vartalonmuokkausmenetelmä, joka on suunniteltu vähentämään rasvaa josta voi olla vaikea päästä eroon, samalla uudelleen muokaten ja kiinteyttäen vartaloasi.

BodyTite käyttää edistyksellistä teknologiaa nimeltä RFAL™ (Radio Frequency Assisted LipoThighening) tarjoten sinulle turvallisen, hellävaraisen ja modernin vartalonmuokkausratkaisun.

Katso lisää huiketa tuloksia tästä

Turvallinen ja nopea, silminnähtäviä tuloksia

BodyTite on menetelmä, joka perinteisen rasvaimun tapaan poistaa ylimääräistä rasvaa ja samaan aikaan radiofrekvenssienergialla lämmittää kudosta, aktivoi kollageenin ja sidekudoksen muodostumista sekä kiinteyttää ihoa. Tutkimukset osoittavat ihon kiinteytyneen jopa 40% enemmän kuin perinteisessä rasvaimussa.

Miten BodyTite eroaa perinteisestä rasvaimusta?

Perinteisessä rasvaimussa käytetään imuvälinettä, jolla imetään rasvasolut pois hoidettavalta alueelta. BodyTite -menetelmässä käytetään samantyyppistä liikettä mutta rasvasolut ”sulatetaan”, joka helpottaa niiden poistamista eikä aiheuta vahinkoa ympäröivälle kudokselle.

BodyTite –menetelmällä tehty rasvaimu aiheuttaa vähemmän mustelmia, turvotusta ja epämukavuutta verrattuna perinteiseen rasvaimuun. Myös toipuminen on nopeampaa, ja potilas on työkykyinen 2-3 päivän kuluttua. Toimenpiteen jälkeen pidetään tukitekstiiliä, joka auttaa toivotunlaisen tuloksen saavuttamisessa ja vähentää turvotusta. Toimenpiteen jälkeen hoidettavalla alueella tuntuu lievää arkuutta yhden viikon ajan, jonka aikana voi toimia normaalisti, ainoastaan liikunnan harrastaminen on kiellettyä.

BodyTite –menetelmän edut:

  • jopa 40% kiinteämpi iho verrattuna perinteiseen rasvaimuun
  • sopii loistavasti alueille, joissa on vain vähäinen tarve rasvanpoistoon ja päätavoitteena on kiinteämpi iho
  • vähemmän mustelmia
  • voidaan tehdä paikallispuudutuksessa

http://www.invasix.com/Video.aspx

Radiofrekvenssienergialla avustettu rasvaimu

RFAL on lyhenne englanninkielisestä nimestä Radio Frequency Assisted Liposuction, eli radiofrekvenssienergialla avustettu rasvaimu (RF-energia). 
Se on Invasix -yrityksen markkinoima tekniikka, joka yhdistää imun, radiofrekvenssienergian ja vartalonkiinteytysmekanismin. Radiofrekvenssiä energiamuotona käytetään kirurgiassa monessa eri muodossa ja se on hyvin kudosystävällinen ja luotettava energiamuoto

Hallittu & suoralinjainen lämmittäminen

BodyTite käsikappaleessa RF-energia johdetaan sisäisestä kanyylista ulkoiseen elektrodiin, kehittäen keskitettyä energiaa rasvakudokseen ja rasvaisille alueille. 
RF-energian suora käyttö on tarkkaa ja hallittua, jonka avulla lämpö johdetaan haluttuihin kohteisiin aiheuttamatta lämpövauriota ympäröiviin kudoksiin. Lisäksi käsikappaleen geometrinen muotoilu ja elektrodien koon säätely tarjoavat tieteellisesti tarkan lämmönsäätelyn ihon pinnalle, estäen epätoivottua lämpökertymää.

Merkittävä ihon & vartalon kiinteytys

Lämpövaikutukset saavat aikaan tehokkaan rasvakudoksen, verisuonten ja sidekudosten hyytymisen, luomalla tarkan lämpötilan vartalolinjojen parantamiseksi ja ihon kiinteyttämiseksi. Optimaalinen ihon kiinteyttäminen ei riipu ainoastaan kriittisen lämpötilan saavuttamisesta, vaan myös siitä, että pidetään huolta että lämpötila pysyy yllä yhdenmukaisesti ja turvallisesti. RFAL laitteen sisäänrakennettujen ominaisuuksien ansiosta vartalolinjojen muokkaus pystytään suorittamaan ihanteellisesti.

Kuinka tämä eroaa perinteisestä rasvaimusta?

Kun ikäännyt tai painosi nousee, ihosi muuttuu vähemmän joustavaksi. Perinteinen rasvaimu voi pahentaa ongelmaa jättämällä hoitoalueen muhkuraisen ja epäsäännöllisen näköiseksi. Potilaat joilla on ihon löystymistä ja/tai raskausarpia yhdessä rasvakertymien kanssa voivat saavuttaa parempia tuloksia käyttämällä BodyTite-hoitoa kiinteyttääkseen vartaloaan ja vähentämään rasvaimun jälkeen tapahtuvan ihon löystymisen riskiä.

Perinteiseen rasvaimuun verrattuna BodyTite tarjoaa turvallisemman, hellävaraisemman ja vähemmän traumaattisen vaihtoehdon, yhtenäisemmät hoitotulokset ja yleensä potilas kokee vähäisempää leikkauksen jälkeistä epämukavuutta ja vähemmän mustelmia.

BodyTite tulokset ja toipuminen

Ensiluokkaista vartalon muokkausta & kiinteyttäviä tuloksia

Nykyisin on mahdollista saavuttaa sekä merkittävää rasvan vähentämistä, että vartaloa kiinteyttäviä tuloksia. Potilailla joilla on lievää tai keskivaikeaa ihon löystymistä, ja jotka eivät halua ulkoista poistomenetelmää vaan etsivät pehmeämpää tulosta, arvostavat tätä lisättyä etua.

Parannettu turvallisuus

Järjestelmän turvaosat säätelevät ihon lämpötilaa ja sähköistä resistenssiä ja aiheuttavat näin pienemmän lämpövaurioiden riskin. Tekemällä pienempien alueiden hoitoa ja välttämällä yleisanestesia tai sedaatio, riskit pidetään todella minimissään.

Vähemmän mustelmia, turvotusta ja kipua

Hoitoalueen esilämmitys sallii epätoivotun rasvan hellävaraisen poiston, joka aiheuttaa potilaille vähemmän mustelmia ja turvotusta. Potilaat kokevat arkuutta hoitoalueella, mutta useimmat kuvaavat epämukavuutta lieväksi tai kohtalaiseksi.

Lyhyempi toipumisaika

BodyTite on vähemmän invasiivinen toimenpide, joka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai kevyessä sedaatiossa yleisanestesian sijasta. Potilaat voivat valita päiväkäynnin ja välttää yöpymisen aiheuttamia kustannuksia. Suurempien alueiden tai isomman massan poistohoidoissa voidaan edelleen hyötyä yleisanestesiasta.

Mitä alueita voidaan hoitaa?

BodyTite sopii useille erikokoisille hoitoalueille joissa on ylimääräistä rasvaa, kuten esimerkiksi vatsa, lantiot, pakarat, reidet, käsivarret, polvet ja niska. Hoidon voi myös yhdistää vatsan muotoiluleikkauksiin, vartalon kohotuksiin sekä käsi- ja reisikohotuksiin.

Toimenpiteen jälkeinen hoito

BodyTite on minimaalisen invasiivinen hoito, joka suoritetaan paikallispuudutuksella tai kevyessä sedaatiossa. Pian toimenpiteen jälkeen voit mennä kotiin ja jatkaa normaalia elämääsi. Sinun on käytettävä tukitekstiilejä. Urheilun ja raskaan liikunnan voit aloittaa lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Rasvansiirto

Rasvansiirto on monipuolinen, yleistyvä menetelmä plastiikkakirurgiassa. Perusperiaatteena on, että rasvaa imetään yhdestä kohtaa ja siirretään toisaalle. Rasvaa otetaan sieltä, mistä sitä on saatavilla tai sieltä, mistä on toivottavaa vähentää rasvan määrää. Rasvansiirrolla on mahdollista suurentaa rintoja, korjata rintojen muotoa tai eriparisuutta, häivyttää ikääntymisen merkkejä esim. kasvoista, kädenselästä tai dekoltee-alueelta. Rasvalla voi häivyttää kuoppia tai korostaa eri alueita (pakarat, pohkeet jne.). Rasvansiirto myös parantaa ihon laatua, minkä vuoksi se on ihanteellinen auringon vaurioittamilla ihoalueilla. Rasvansiirron arpea pehmentävää vaikutusta voidaan käyttää hyväksi kiristävissä ja kivuliaissa arvissa. Rasvansiirtoa käytetään myös rintasyövän jälkeisissä korjausleikkauksissa.

Rasvansiirto on luonnollinen tapa muokata kasvoja, vartaloa ja raajoja. Volyymin kasvattamisen lisäksi se parantaa ihon laatua ja korjaa ikääntymismuutoksia. Kun käytetään henkilön omaa kudosta, ei tule hylkimisongelmia. Toimenpiteen riskit ovat hyvin vähäiset ja toipuminen on nopeaa. Myös arvet ovat lähes näkymättömiä.

Miten rasvansiirto tehdään?

Rasva kerätään rasvaimulla, joka tehdään pienten n. 3-5 mm haavojen kautta. Haavoja tulee 1-3 yhtä imualuetta kohti. Rasvanottokohdaksi soveltuvat lähes kaikki paikat, minne rasvaimuakin voi tehdä. Rasva siirretään haluttuun kohtaan 1-2 mm kokoisten pistoaukkojen kautta. Rasvansiirrosta ei siis jää näkyviä leikkausarpia. Mikäli rasvansiirtoja suunnitellaan tehtäväksi useampia, kannattaa yhdellä kertaa ottaa vain yhdeltä alueelta ja jättää muut alueet koskemattomiksi seuraavaa kertaa varten, sillä rasvaimusta jää aina kudokseen pientä arpea, joka hankaloittaa seuraavalla kerralla rasvan irtoamista.

Rasva siirretään ohuina helminauhamaisina jonoina kudokseen tavoitteena saada jokainen rasvasolu tekemisiin verenkierroitetun kudoksen kanssa. Ensimmäisten päivien ajan rasvasolut imevät happea ympäröivästä kudoksesta, jonka jälkeen kudoksessa alkaa muodostua rasvasoluja ruokkivia uudissuonia. Rasvasiirteessä tulee rasvasolujen mukana kantasoluja, jotka auttavat näiden uudissuonten muodostamista ja lisäksi niillä on kyky muodostaa uusia rasvasoluja. Pääasiassa rasva siirretään ihon alle, mutta esim. rinnassa myös rauhasen alle ja rintalihakseen. Siirrettävän rasvan määrä riippuu vastaanottavasta kudoksesta – sen pinta-alasta ja paksuudesta – mitä paksumpi ihonalaiskudos ja mitä löysempi iho, sitä enemmän rasvaa mahtuu. Toki määrä riippuu myös siitä, paljonko rasvaa on saatavilla. Rintaan voi mahtua rasvaa jopa 400 ml, jolloin ottokohdassakin pitää olla, mistä ottaa. Toisaalta kasvoihin siirretään millilitroja, joskus kymmenen, mutta ei satoja. Kädenselkään mahtuu rasvaa 30 – 50 ml. Hoikallekin henkilölle voi siis tehdä pienen rasvansiirron.

Haluttua lopputulosta suunniteltaessa tulee huomioida, että kaikki siirretty rasva ei ota kiinni kohteeseensa. On luonnollista, että osa rasvasoluista kuolee ja rasvasiirteen mukana tuleva rasvaimussa käytettävä neste imeytyy pois ensimmäisten viikkojen aikana. Siirretystä tilavuudesta n. 30 % on nestettä ja rasvasoluista häviää 10-30 %. Käytännössä noin puolet siirretystä tilavuudesta jää siirtokohtaan. Lopullinen tulos on nähtävissä kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä, jolloin rasvansiirron voi myös toistaa. Toisella kertaa siirrettävä määrä saattaa jo olla myös suurempi, kun vastaanottavan kudoksen paksuus on kasvanut edellisen toimenpiteen jäljiltä.

Rasvansiirto voidaan tehdä joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Erityisesti pienet rasvansiirrot esim. kasvoihin tehdään pääasiassa paikallispuudutuksessa. Toisaalta puudutusaineiden on tutkimuksissa todettu olevan jopa haitallisia rasvasoluille. Maksimaalisen tuloksen takaamiseksi suurissa rasvansiirroissa kannattaa harkita nukutusta.

Rasvansiirrosta toipuminen

Nukutuksessakin tehty toimenpide on päiväkirurginen eli kotiin pääsee leikkauspäivänä. Työhön voi palata parhaimmillaan jo seuraavana päivänä, mutta suuremmissa rasvansiirroissa kannattaa fyysistä rasitusta välttää pari viikkoa. Toimenpiteen jälkeisen kivun hoitoon riittää yleensä parasetamoli ja/tai ibuprofeeni.

Rasvansiirron jälkeen ei siirtokohtaan saa tulla painetta n. kuukauteen, esim. rintojen rasvansiirron jälkeen ei käytetä liivejä eikä saa nukkua vatsallaan/kyljellään. Reippaasti rintoja heiluttava liikunta on kielletty kahden viikon ajan. Lisäksi siirtokohta on hyvä pitää lämpimänä, sillä se lisää verenkiertoa ja näin ollen auttaa rasvasoluja tarttumaan kudokseen. Hiilihydraattipitoisen ruokavalion ja ubikinonin on myös todettu parantavan siirteen tarttuvuutta. Tupakointi supistaa verisuonia ja se olisikin hyvä lopettaa viimeistään kuukausi ennen toimenpidettä.

Rasvaimukohtaa hoidetaan tukitekstiilillä kuten perinteisenkin rasvaimun jälkeen. Tämä vähentää turvotusta ja kipua ja edesauttaa löysän ihon vetäytymistä. Mikäli jo ennen toimenpidettä vaikuttaa siltä, että rasvanottokohdan iho tulee jäämään liian löysäksi, kannattaa toimenpiteeseen yhdistää BodyTite -ihonkiinteytys

Rasvansiirron mahdolliset komplikaatiot

Rasvansiirron komplikaatiot ovat vähäisiä: Mustelmia ja turvotusta tulee sekä otto- että siirtokohtaan, mutta molemmat helpottavat muutamassa viikossa. Leikkauksen jälkeiset infektiot ovat hyvin harvinaisia. Leikkaukseen tullessa tulee ihon olla hyvässä kunnossa. Leikkauksen alussa annetaan antibioottia infektioiden ehkäisemiseksi. Toimenpiteen jälkeen annetaan hyvät ohjeet haavojen hoidosta. Rasvaimukohdan epätasaisuudet ja ihon jääminen löysäksi on mahdollista, mutta tarkalla etukäteissuunnittelulla ja hyvällä leikkaustekniikalla niitä voidaan välttää. Joskus rinnan rasvansiirron seurauksena voi syntyä öljykystia, pieniä patteja tai mammografiassa näkyviä kalkkeutumia rintaan. Mikään näistä ei ole vaarallista: kystat ja patit häviävät yleensä itsestään ja mammografiassa näkyvät kalkit on erotettavissa pahanlaatuisista kalkeista ulkonäkönsä ja sijaintinsa perusteella. Mammografiassa voi käydä

Kiinnostuitko? Kysy lisää.

Kiinnostuitko? Kysy lisää.

Ole hyvä ja anna tietosi. Olemme Teihin yhteydessä pikaisesti!