Täyteainehoidot turvallisesti

Turvallisuus on osa arvojamme. Asiantuntijamme ovat sitoutuneet noudattamaan tätä kaikissa hoidoissa ja toimenpiteissä. Tässä artikkelissa jaamme tietoa täyteainehoitojen riskeistä ja autamme sinua sinua tunnistamaan turvallisen tekijän.

Näin tunnistat asiantuntevan täyteainehoitojen tekijän

Injektiohoidot ovat ammattilaisen käsissä oikein tehtynä matalan riskin esteettinen hoito. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kenen vain hoitopöydälle kannattaa hypätä sen pidempään miettimättä. Riskien realisointi ja hoidon tekijän luotettavuuden arviointi kuuluvat aina turvalliseen hoitopolkuun.  

Tämän blogin avulla opit tunnistamaan luotettavan täyteainehoitojen tekijän, tunnet toimenpiteen riskit ja ymmärrät paremmin, millaisia haasteita suomalaisen lainsäädännön puute aiheuttaa luotettavan hoidon tekijän valintaan.

 

Tällaisia täyteaineita hoidoissa käytetään

Täyteainehoidossa injisoidaan kiinteää ainetta ihoon tai ihonalaiskudokseen. Täyteaine on yleensä hyaluronihappoa, joka on elimistössä luontaisesti esiintyvä yhdiste. Toisinaan käytetään myös kudosta aktivoivia ja vähitellen täyteläistäviä tuotteitta, kuten Sculptraa, joka löytyy palveluvalikoimastamme.

Markkinoille tulee kuitenkin jatkuvasti lisää täyte- ja pistosaineita, ja pelkkä CE-merkintä ei riitä takaamaan, että tuote on tutkittu. Alalla toivotaan tämän vuoksi systeemiä, jossa aineiden käyttötarkoitukset määriteltäisiin, ne rajattaisiin vain terveydenhuollon ammattilaisen käsiin, ja että jokin luotettava taho tutkisi, ovatko aineet sitä mitä luvataan.  

 

Tämä sinun tulee tietää toipumisesta ja riskeistä

Täyteainehoidoissa toipumisaika on suhteellisen lyhyt. Hoidon jälkeen tulisi noudattaa seuraavia ohjeita:

Meikkiä saa käyttää pari-kolme tuntia hoidon jälkeen.  

Säästä fyysinen rasitus ja saunominen seuraavalle päivälle.

Toipumisaika voi olla hieman pidempi, jos hoidon yhteydessä on tehty jokin erityishoito, kuten kyyneluran täyttö. Tällaisista poikkeushuomioista saat tiedon hoidon tekijältä.

Asiakkaat jännittävät yleensä yliampuvaa ulkonäköä riskien sijaan, sillä niitä ei tunneta kunnolla. Täyteainehoidoissa mahdollisia riskejä ovat turvotus, mustelmat ja hetkellinen kovuus. Turvotus ilmenee harvemmin myöhemmin, esimerkiksi vuosien päästä, eikä ole yleensä pitkäkestoista, mutta riski sillekin on olemassa. Tulehdukset ovat hyvin harvinaisia, samoin pattien syntyminen. Täyteainepatteja voidaan hoitaa liuottamalla, mutta tällaiset aineet ovat vain lääkärien käytössä.

Pahimmassa tapauksessa täyteaine voi päätyä verenkiertoon ja aiheuttaa tukoksia. Tämän vuoksi iho- ja silmänpohjanvauriot ja jopa aivoverenkierron häiriöt ovat mahdollisia riskejä. Kasvot ovat tästä syystä tekijälle haastavampi alue muotoilla. Prosessi on hyvin tarkka, jottei kudosvaurioita tai epämuodostumia synny.

 

Kuka kertoo ja vastaa riskeistä?

Tietoja riskeistä saa konsultaatiossa, ja joissain tapauksissa toimenpide voidaan tehdä heti konsultaation perään. Mikäli hoidon tekijä yrittää lakaista riskit maton alle tai ei osaa kertoa niistä, tulee hälytyskellojen soida. Internetistäkin saa toki paljon tietoa, mutta tällöin haasteena on erottaa luotettava tieto paikkansa pitämättömistä väitteistä. Kun hoito tehdään terveydenhuollon ammattilaisen toimesta, steriilisti ja oikeilla aineilla, riskit ovat pienet. Koskaan ei voi kuitenkaan täysin sanoa, että riskejä ei ole.

Entä kenen vastuulla asia on, jos riski konkretisoituu? Mikäli hoidon tekijä ei ole terveydenhuollon ammattilainen ja jotain sattuu, tapaus ei kuulu potilasvahinkolain alle, sillä potilasvakuutus myönnetään vain alan ammattilaisille. Mikäli tapausta ei käsitellä potilasvahinkona, joutuu asiaa selvittämään kuluttajasuojaviranomaisen tai oikeuspuolen kautta.

 

Tarkista nämä asiat hoidon tekijän taustoista

Suomen lain mukaan sinäkin ruudun takana voit tehdä täyteainehoitoja, vaikket olisi terveydenhuollon ammattilainen. Siksi ensimmäisenä suosituksena on, että tarkista hoidon tekijän koulutus. JulkiTerhikki-sivustolta näet helposti, onko hoidon tekijällä terveydenhuollon ammattinimikettä. Tämä antaa eniten osviittaa tekijän pätevyydestä. Jos saat verkosta hoidon tekijän CV:n nähtäväksi esimerkiksi kotisivuilta tai LinkedInistä, auttaa sekin asiaa.

Internetistä kannattaa etsiä myös muuta tietoa henkilön pätevyydestä, kokemuksesta sekä hänen tekemistään hoidoista. Kaikki täyteainehoitoja tekevät eivät nimittäin tee hoitoja kaikille alueille, vaan he ovat voineet erikoistua vain tiettyyn alueeseen.

Hoidon tekijältä voi löytyä myös erilaisia sertifikaatteja, jotka näyttävät varmasti hyvältä seinälle kehystettynä. Älä kuitenkaan luota tekijään yksin niiden vuoksi, sillä ne voivat olla laadultaan ja sisällöiltään varsin vaihtelevia. Siitä, onko henkilö todellisuudessa ammattilainen, ei voi sanoa mitään pelkän diplomin perusteella. Osan tällaisista koulutuksista voi nimittäin ostaa netistä ja suorittaa vain videoita katsomalla tapaamatta koskaan oikeaa potilasta.

 

Täyteainehoito on täynnä luottamuskysymyksiä – kuuntele itseäsi

Riskeistä keskusteleminen voi tuntua kiusalliselta, mutta on ensiarvoisen tärkeää. Hoitoa harkitessa tulee aina olla mahdollisuus miettiä asiaa ja kysyä lisää. Tunnustele rauhassa, millainen tunne keskusteluista ja hoidon tekijästä tulee. Voit käyttää apunasi myös netistä saatavia tietoja huomioiden tiedon laadun. Aina kannattaa kuunnella omaa intuitiota sitä koskien, uskaltaako antaa omat kasvonsa tai kehonsa toisen käsiin.

Jos luottamus tekijästä herää, varaa aika aina niin, että keskustelette hoidon tekijän kanssa ensin. Älä siis esimerkiksi varaa aikaa ilman konsultaatiota ja siirry suoraan hoitopöydälle. Ammattimainen hoidon tekijä kertoo aina ensin avoimesti mahdollisista riskeistä, miten niitä hoidetaan ja mikä tärkeintä, kuka mahdollisia komplikaatioita hoitaa. Paras vaihtoehto on, että hoidon tekijä on terveydenhuoltoalan ammattilainen, ja pystyy itse vastaamaan ongelmien hoitamisesta.

 

Täyteainehoitojen ikärajat

18 vuoden ikäraja on ollut iäti suositus kudoksiin ulottuvissa invasiivisissa hoidoissa. Tämä ei ole kuitenkaan kirjattuna lakiin, vaan on ennen kaikkea eettinen kysymys, jota toivottavasti jokainen tekijä noudattaa. Sellaisen iän määrittäminen, jonka saavutettua ymmärtäisi varmasti hoidon riskit kokonaisuudessaan, ja että voisi tehdä päätöksen ilman huoltajaa, on erittäin hyvä ja monimutkainen kysymys.

KC Clinicilla puhtaasti esteettisiä toimenpiteitä ei tehdä alaikäisille. Täyteainehoitoja voidaan tehdä alle 18-vuotiaille vain esimerkiksi sairauteen, vammaan tai terveydelliseen syyhyn liittyen, kuten arpien korjaukseen. Tällöinkin hoidot ja toimenpiteet vaativat aina huoltajan suostumuksen.  

 

Suomessa lainsäädäntöä täyteainehoitoja koskien ei ole – tätä se tarkoittaa

Pistoshoidoissa vain botuliini on erityisasemassa lääkeainestatuksensa vuoksi, minkä vuoksi sitä saa käyttää vain lääkäri tai hänen läsnä ollessaan hoitaja. Muuten kuka vaan voi toimia täyteainehoitajana. Jos koulutusta ei odoteta, sitä ei myöskään valvota. Alalla toivotaan rajoitusta, joka sallisi täyteainehoitojen tekemisen vain terveydenhuollon ammattilaisille, ja nimenomaan sairaanhoitajille ja lääkäreille. Tämä malli on käytössä jo laajasti muualla Euroopassa.

Lakiuudistusta on yritetty ajaa usein läpi ministeriön ja viranomaisten toimesta, mutta se on toistaiseksi jäänyt vielä matkan varrelle. Asiat, joihin kaivattiin muutosta, olivat alkujaan yksi paketti. Ongelmana on kuitenkin se, että pikkuhiljaa tästä kokonaisuudesta on otettu vain pienempiä osia ajettavaksi läpi. Loput osat ovat jääneet rattaiston hampaisiin, mutta toivottavasti niidenkin aika on pian.

 

Turvallisen hoidon onnistumiseksi tässä vielä lyhyt muistilista tarkkailtavista asioista:

Käytettävä täyteaine

Koulutuksen ja taustojen tarkistus

Toipumisen ja riskien läpikäynti ammattilaisen kanssa

Keskustelu siitä, miten komplikaatiotilanteessa toimitaan

Tuleeko itselle tekijästä hyvä ja luotettava olo

 

Lisää tietoa saat myös Yle MOT:n täyteainejaksosta, jossa johtava lääkärimme plastiikkakirurgi Heikki Kupi toimii asiantuntijana. 

 

Harkitsetko täyteainehoitoa? Varaa konsultaatio, niin keskustellaan yhdessä, millaiset vaihtoehdot sopisivat parhaiten sinulle. Pystyt samalla kysymään kaikki sinua mietityttävät kysymykset! 

Liity kauneuspiiriläiseksi

Saat -10 % alennuksen botuliini- ja täyteainehoidoista. Kauneuspiiriläisenä tiedät asioista aina ensimmäisenä ja saat parhaat edut sähköpostiisi.

Artikkeli

Aknen oireet ja hoito

Akne on hyvin yleinen ihosairaus, josta monet kärsivät jossain elämänvaiheessa. Se voi esiintyä eri ihoalueilla, kuten kasvoilla tai selässä. Aknea voidaan hoitaa tehokkaasti, jolloin se jää vain tiettyyn elämänvaiheeseen.

Tässä blogitekstissä tutustut aknen oireisiin ja hoitomahdollisuuksiin.

Lue lisää »
Plastiikkakirurgian trendit 2025
Artikkeli

Plastiikkakirurgian trendit vuonna 2025 

Vuoden 2025 plastiikkakirurgia on luonnollista, yksilöllistä ja kehittynyttä. Terveen, omannäköisen kauneuden vaaliminen on monille tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.

Plastiikkakirurgia ei enää tähtää vain ulkoisiin muutoksiin, vaan se pyrkii tukemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lue lisää »

Yhteydenottolomake

Liity kauneuspiiriläiseksi

Saat -10 % alennuksen täyteaine- tai botuliinihoidosta. Kauneuspiiriläisenä tiedät asioista aina ensimmäisenä ja saat parhaat edut sähköpostiisi.